Kortkolom buitenland

‘Hamas-lid vermoord in Syrië na marteling’

Gaza. In een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus zou vannacht een Hamas-lid zijn gedood. Volgens de militante Palestijnse beweging Hamas is Hamal Husni Ghanaja in zijn huis gemarteld en vermoord. Hij was naar verluidt een plaatsvervanger van Mahmoud al-Mabhoud, een Hamas-leider die twee jaar geleden in een hotel in Dubai werd omgebracht. Net als destijds gaan er geruchten dat de Israëlische veiligheidsdienst Mossad achter de moord zit. Israël wilde betrokkenheid vanmorgen bevestigen noch ontkennen. Veel Hamas-leiders hebben Syrië verlaten wegens het geweld in het land. (Reuters)

Klacht over wapens uit China in Z-Soedan

Khartoum. Wapens uit China, Oekraïne en Soedan verergeren etnische conflicten in Zuid-Soedan. Dat meldt Amnesty International in een nieuw rapport. De wapens worden gebruikt bij willekeurige aanvallen op burgers door het Zuid-Soedanese leger en een rebellengroep. Daarbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Het gaat onder meer om Chinese landmijnen, Oekraïense tanks en Soedanese wapens. Amnesty roept regeringen op geen wapens te verkopen aan landen waar een „substantieel risico” is dat ze gebruikt worden bij mensenrechtenschendingen. (BBC)

Morsi klaagt Iraans persbureau Fars aan

kairo. De nieuwe, moslimfundamentalistische president van Egypte, Mohammed Morsi, gaat het Iraanse persbureau Fars aanklagen omdat het een verzonnen interview met hem verspreid zou hebben. Dat meldt het Egyptische staatspersbureau Mena. Volgens Fars had Morsi in een vraaggesprek gezegd dat hij de banden met Iran zou aanhalen, die dertig jaar geleden verbroken werden. Morsi ontkent dat hij met Fars gesproken heeft. (BBC)