Kies maar

MIAMI BEACH, FL - JUNE 26: Alexis Murphy (L) holds a sign reading, " F_ck this Guy" as she points it at Jerry Gonzalez who stands near her holding a sign reading, " F_ck Obama", as they stand outside a President Barack Obama fundraiser at the Fillmore Miami Beach at Jackie Gleason Theater on June 26, 2012 in Miami Beach, Florida. President Obama was in Miami Beach to continue his campaign for another four year term. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
MIAMI BEACH, FL - JUNE 26: Alexis Murphy (L) holds a sign reading, " F_ck this Guy" as she points it at Jerry Gonzalez who stands near her holding a sign reading, " F_ck Obama", as they stand outside a President Barack Obama fundraiser at the Fillmore Miami Beach at Jackie Gleason Theater on June 26, 2012 in Miami Beach, Florida. President Obama was in Miami Beach to continue his campaign for another four year term. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Alexis Murphy (links) en Jerry Gonzales dagen elkaar uit in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die op 6 november worden gehouden. Zittend president Barack Obama gaat het dan opnemen tegen de Republikeinse kandidaat Mitt Romney.

In het Jackie Gleason Theater in Miami Beach, waar Murphy en Gonzales op de stoep staan, was Obama gisteren voor een fundraising: hij probeerde geld bijeen te sprokkelen voor zijn verkiezingscampagne.

De New York Times rekende uit dat de presidentskandidaten in mei samen al meer dan 380 miljoen dollar voor hun campagnes hadden ingezameld. Daarvan werd het leeuwendeel door Obama opgehaald: 260.926.200 dollar. Romney stak daar met 122.024.185 dollar schril bij af.

Naast het geld dat de kandidaten zelf ophalen, speelt het geld dat omgaat in zogenaamde Super-PAC’s, (political action committees), een grote rol in de verkiezingen. Op 1 januari hadden Super-PAC’s al 13 miljoen dollar besteed aan verkiezingsspotjes, advertenties en internetcampagnes; meer dan de helft van het bedrag dat de kandidaten zelf uitgaven.

De Super-PAC’s kunnen onbeperkt geld inzamelen en uitgeven, anders dan kandidaten, die aan strenge regels zijn gebonden. Een burger mag per verkiezing hooguit 2.500 dollar doneren aan een kandidaat. Aan geld voor een Super-PAC zit geen maximum.

De PAC’s zijn ‘super’ sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2010 de regels aanzienlijk versoepelde. Volgens het Hof geldt de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting ook voor bedrijven, vakbonden en belangenorganisaties. De enige voorwaarde is dat er geen contact bestaat tussen kandidaat en PAC.