Internationaal

Marina Abramovic

In de beeldenrijke theatervoorstelling The Life and Death of Marina Abramovic herschept de Amerikaanse regisseur Robert Wilson het leven van de Servische kunstenares.

In een reeks van strak geregisseerde, esthetische tableaus, gebracht als een gewijd ritueel, trekt het leven van Abramovic voorbij in traag tempo.

Abramovic speelt zelf de hoofdrol en

verteller Willem Dafoe vervult de rol van aanjager die de beslissende gebeurtenissen opsomt. Het accent ligt daarbij op Abramovic’ militante moeder die met fysieke middelen haar dochter tot een ideaalmeisje wilde kneden.

28 t/m 30 juni, 20 uur. De Singel, Antwerpen. www.desingel.be

Edvard Munch

Edvard Munch wordt vaak gezien als een negentiende-eeuwse symbolistische schilder. Maar de tentoonstelling Modern Eye in het Tate Modern laat zien dat hij ook geïnspireerd werd door het moderne leven van alledag. Op de tentoonstelling zijn zestig schilderijen te zien waaronder Het zieke kind en Meisjes op een brug.

t/m 14 oktober. Tate Modern, Londen. www.tate.org.uk

Sol LeWitt

Het Museum Leuven wijdt een tentoonstelling aan de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007). Aan de hand van instructies en diagrammen brachten tekenaars de monumentale werken op de muren van het museum.

Het mooie van het kijken naar de muurschilderingen van Sol LeWitt is dat je ervaart dat je een van de tekenaars had kunnen zijn. Het werk van LeWitt gaat niet over virtuositeit. Behalve geduld, precisie en toewijding, zijn er geen speciale vaardigheden en geen training voor nodig om het uit te kunnen voeren. Een goed idee kan niet verprutst worden, zei LeWitt.

21 juni t/m 14 oktober. Museum Leuven. www.mleuven.be

Sharon Hayes

De New Yorkse kunstenares Sharon Hayes (1970) gebruikt fotografie, film, video en geluid om de samenhang te onderzoeken van politiek, geschiedenis, taal en verlangen. Op de tentoonstelling There’s so much I want to say to you in het Whitney Museum of American Art zijn haar nieuwe werken te zien die ze Speech acts noemt.

t/m 9 september. Whitney Museum of American Art, New York. www.whitney.org

Bridget Riley

De Duitse stad Siegen kent dit jaar de Rubens Prize toe aan kunstenares Bridget Riley. Reden voor het museum aldaar om een tentoonstelling aan haar werk te wijden. Bridget Riley werd wereldberoemd met haar optische stippen- en strepenschilderijen. Volgens haar bestaat er geen onderscheid tussen abstract en figuratief werk en tussen oude of nieuwe kunst. Je hebt alleen goede en slechte schilderijen. Alle geweldige schilderijen uit de kunstgeschiedenis, zegt ze, hebben ook abstracte kwaliteiten. Een geschilderd portret, of een stilleven, is in de eerste plaats een plat vlak met kleuren die op een bepaalde manier gerangschikt zijn.

1 juli t/m 11 november. Museum für Gegenwarts kunst, Siegen.www.museumfuergegenwartskunstsiegen.de