Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Overzicht: honderd jaar debat over publieke gezondheidszorg VS

In de Verenigde Staten velt het Hooggerechtshof vandaag een oordeel over wat het pronkstuk van Obama’s termijn moet zijn: de Affordable Care Act. In de VS wordt er al een eeuw over gedebatteerd over publieke gezondheidszorg.

Amerikanen protesteren voor het Hooggerechtshof tegen Obama's zorgwet.
Amerikanen protesteren voor het Hooggerechtshof tegen Obama's zorgwet. Foto Reuters / Yuri Gripas

In de Verenigde Staten velt het Hooggerechtshof vandaag een oordeel over wat het pronkstuk van Obama’s termijn moet zijn: de Affordable Care Act. Het nieuwe zorgstelsel, dat vanaf 2014 grotendeels moet worden ingevoerd, zou Amerikanen voor het eerst in de geschiedenis verplichten een zorgverzekering te nemen.

In aanloop naar de uitspraak van het Hof laaide het debat over publieke gezondheidszorg in de VS de laatste maanden weer op. Centraal staat de gevoelige vraag: hoe ver mag de invloed van de federale overheid in levens van burgers reiken?

Nieuw is dat debat niet. In de VS wordt er al een eeuw over gedebatteerd, blijkt uit het overzicht van persbureau AP.