Hypnotiserende herhaling

rockSpain: The Soul Of Spain ***

Lange tijd niets gehoord van Spain, de Amerikaanse band van zanger en gitarist Josh Haden. Debuutalbum The Blue Moods Of Spain uit 1995 werd een klassieker in het soft-indiegenre, niet in het minst omdat Johnny Cash het nummer Spiritual coverde op zijn album Unchained. Spain hield er in 2002 mee op, om vijf jaar later in een nieuwe bezetting op te duiken voor een tournee met de integrale vertolking van het Blue Moods-album. The Soul Of Spain pakt de draad van het oude succes moeiteloos op met Hadens luie, minimale zang en de zachtjes voortmeanderende composities. Na twee van die rustgevende liedjes maakt Spain zich los uit een al te onderuitgezakte sfeer met de gitaarrock van Because your love, nog altijd een typisch Spain-nummer omdat de songstructuur draait om de hypnotiserende herhaling van enkele tekstregels. Ook het Tom Petty-achtige Miracle man wijkt af van de smeulende slowcore waarin Spain op de rest van het album excelleert. Romantische liedjes als All I can give en Falling zouden de Johnny Cash-methode kunnen gebruiken, want dan kregen ze de barsten en knoesten die nu keurig gladgeschaafd blijven.