Huiszoekingen bij Dotcom waren onwettig

Dotcom tijdens zijn eerste voorgeleiding in Nieuw-Zeeland, op 25 januari.
Dotcom tijdens zijn eerste voorgeleiding in Nieuw-Zeeland, op 25 januari. Foto AFP

Het huiszoekingsbevel op basis waarvan de politie het huis van Kim Dotcom binnenviel, de roemruchte oprichter van Megaupload, was onwettig. Bovendien had de FBI geen gegevens van zijn computer mogen kopiëren. Dat oordeelde de Nieuw-Zeelandse rechter vandaag, schrijft persbureau AP.

De van oorsprong Duitse Kim Dotcom (bij zijn geboorte nog Kim Schmitz) is een van de vier mannen die in januari is gearresteerd bij een grootschalig onderzoek onder leiding van de FBI naar zijn Megaupload. Dat was een van de grootste hostingbedrijven ter wereld. Gebruikers konden gratis of tegen een kleine vergoeding grote bestanden stallen, die anderen weer konden bekijken. Megaupload werd gebruikt voor het delen van foto’s, maar ook voor het delen van muziek en films. Veel gebruikers hebben zich beklaagd over de FBI die al hun bestanden met het uit de lucht halen van Megaupload ontoegankelijk maakte.

Dotcom en zijn medewerkers worden verdacht van van internetpiraterij, witwassen, auteursrechtenschending en het opzetten van een criminele organisatie. Volgens de aanklagers was Dotcom het kopstuk van een groep die minstens 175 miljoen dollar vereffende door illegaal muziek, films en ander auteursrechterlijk beschermd materiaal te kopiëren en te distribueren.

Huiszoekingen waren onwettig

Het hooggerechtshof oordeelde vandaag dat de huiszoekingen waarbij spullen van de extravagante Dotcom in beslag zijn genomen onwettig waren, omdat het huiszoekingsbevel de strafbare feiten niet goed omschreef. Ook had de FBI geen data van de computer van Dotcom mogen kopiëren.

De Nieuw-Zeelandse politie liet in een reactie tegenover persbureau AP weten zich te beramen op “welke verdere stappen nodig zijn”. Zolang dat niet zeker is, wil de politie verder nog geen commentaar geven.

Dotcom is op borgtocht vrij in Nieuw-Zeeland. De Verenigde Staten willen dat hij wordt uitgeleverd zodat ze hem kunnen berechten voor witwassen en het overtreden van de auteurswet. Naar verwachting zal de rechter daar op 20 augustus een uitspraak over doen.

Miljoenen dollars aan activa in beslag genomen

Dotcom werd eind januari, op gezag van de Amerikaanse autoriteiten, met drie medewerkers op zijn verjaardagsfeest aangehouden in zijn miljoenenvilla buiten Auckland (naar verluidt het duurste huis van Nieuw-Zeeland), waar hij zich met een geladen jachtgeweer had opgesloten in een gebarricadeerde ruimte in z’n huis, een ‘saferoom’. De FBI rolde hiermee Megaupload, de door hen steevast gelabelde ‘megasamenzwering’, op. Er werden miljoenen dollars aan activa bevroren of in beslag genomen, waaronder bijna twintig dure auto’s en tientallen computers en kunstwerken.