Hof VS keurt kern nieuwe zorgwet goed - ‘opluchting voor Obama’

Tegenstanders van de zorgwet verzamelden zich vandaag bij het Hof in Washingon. Foto AP/David Goldman

Het hooggerechtshof in Washington in de Verenigde Staten heeft de kern van de omstreden zorgwet van president Obama goedgekeurd. Het nieuwe zorgstelsel moet vanaf 2014 grotendeels worden ingevoerd, waarmee Amerikanen voor het eerst worden verplicht een zorgverzekering te nemen.

Volgens het hooggerechtshof is de zorghervorming van Obama voor het belangrijkste deel niet in strijd met de grondwet. Onze correspondent Guus Valk meldt dat de verwarring over strekking van de uitspraak groot was, CNN bracht zelfs een foute headline naar buiten. De juiste conclusie is dat de wet overeind blijft:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Goed, alom verwarring. Maar het individuele mandaat, de kern van de wet, blijft staan. Radslag van Obama in het Witte Huis #scotus

Het ‘individuele mandaat’ dat Valk hier noemt stond in de zaak centraal: iedereen die buiten alle regelingen valt, moet op straffe van een (kleine) boete zelf zorgen voor een verzekering. Religieuze groepen met bezwaren worden daarvan uitgezonderd. Valk:

“Kleine onderdelen van de zorgwet zijn niet goedgekeurd door het Hof, maar zover het nu te beoordelen valt is dat een detail in vergelijking met de impact die de kern van de wet, die er wel doorheen is, heeft op het land. Het individuele mandaat was het punt waar iedereen zich op heeft gericht vandaag.”

Belangrijkste project eerste termijn Obama

Twee jaar geleden ging het congres akkoord met Obama’s hervorming van het zorgstelsel, het belangrijkste binnenlandse project van zijn eerste termijn. De opluchting in het kamp van Obama zal dan ook groot zijn na deze uitspraak:

“Obama zal opgelucht zijn dat de grote bedreiging van zijn grote binnenlandse ingreep is geweken, een wet waar hij hoog op heeft ingezet de laatste jaren. De wet was allang aangenomen,en nu kan hij definitief teruggaan naar zijn kiezers met de goedgekeurde wet, en laten zien dat hij iets groots heeft neergezet.”

Dat is voor de campagne van de aanstaande verkiezingen van groot belang, aldus Valk:

“De president heeft in zijn eerste termijn een ingrijpende wet doorgevoerd. Als de wet ongrondwettelijk zou blijken te zijn, had Obama geen grote resultaten kunnen laten zien aan zijn kiezers wat betreft binnenlands beleid. Nu kan hij wel pronken met een groot resultaat.”

Het wordt geleidelijk ingevoerd (al zou een eventuele Republikeinse president het alsnog naar de prullenbak kunnen verwijzen). Het stelsel garandeert dat iedere Amerikaan een zorgverzekering krijgt. Nu is een groot deel van de bevolking (in 2010 ruim 16 procent) onderverzekerd. In totaal zijn ongeveer vijftig miljoen Amerikanen op dit moment niet verzekerd, en de enorm gestegen zorgkosten brengen veel gezinnen in financiële problemen.

Het nieuwe zorgstelsel is altijd omstreden geweest. Politieke tegenstanders zijn fel tegen en 26 staten, gedomineerd door Republikeinen, weigeren de wet uit te voeren. De uitspraak van het Hof leidt nu bij voor-en tegenstanders al tot reacties, zoals onderstaand filmpje dat de Republikeinen vandaag hebben geplaatst:

Bekijk ook onze tijdlijn met daarin het overzicht van honderd jaar Amerikaans debat over de publieke gezondheidszorg.