Wereld

Het officiële nummer van de Spelen

Sinds gisteren heeft Londen een officieel olympisch lied: Survival door de Engelse rockband Muse. Wanneer de atleten een stadion binnenkomen en wanneer de winnaars naar het podium lopen horen ze: Race, life is race / And I am gonna win / Yes, I am gonna win / I’ll light the fuse / And I’ll never lose / And I choose to survive / Whatever it takes

De band schrijft op zijn website:

‘We are very excited to announce that a Muse song, Survival, has been selected by the London Olympic committee to be the main official song for the London 2012 Olympic Games. Matt [Bellamy] wrote the song with the Olympics in mind. It’s about total conviction and pure determination to win.’

De keuze werd vanochtend in de Britse media ,,interessanter dan de gewoonlijke keuze” maar ,,ongewoon” (The Times, £) genoemd. Recensent Will Hodgkinson schreef:

,,Given the singer Matt Bellamy’s weakness for conspiracy theoriies, aren’t the Olympics an odd event to celebrate?”

En Muziekblad NME:

Survival’ might be amongst the most ear-scorchingly, arse-burstingly, aneurysm-inducingly brilliant songs in Muse’s canon, but it’ll forever be deemed corny by its association with one long-past sporting event and Matt’s opening lines about how “I’ll never lose” are instantly ridiculous thanks to the blatant fact that we’re extremely capable of – indeed, well-practiced in - losing at major sports contests and will, in fact, lose in virtually every event, even wiff-waf.

Grote vraag is: gaat dit echt hét liedje worden. Kan iemand zich nog herinneren wat het officiële nummer van Peking was? Of weet iemand wat het EK 2012-lied is? Het bombastische begin van Survival doet in elk geval denken aan het enige olympische lied dat echt een hit werd, Barcelona van Queen en Montserrat Caballé

Bovendien is Muse niet de enige officiële muziekleverancier, meldt The Independent. Elton John en Pnau, een Australisch dance duo, komen op 16 juli met hún officiële single. Een week later Delphic, de week daarna de Chemical Brothers, de week daarna Dizzee Rascal. Bovendien is er ook nog een bibliotheek met 2012 nummers die tijdens pauzes kunnen worden gespeeld.

Blogger

Titia Ketelaar

Titia Ketelaar (1975) is verslaggever. Ze schrijft over lokale politiek, de gemeente Den Haag en het koningshuis. Hiervoor was ze correspondent in Londen, chef van nrc.next en adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Voordat next er was werkte ze op de buitenlandredactie van NRC Handelsblad en op de redactie Internet.