Het duurt meer dan 4 uur!

In een enorme loods in Alkmaar, omgetoverd tot het paleis van de sultan, vindt de marathonvoorstelling Mehmet de veroveraar plaats. Ook voor kinderen.

Dans in ‘Mehmet de veroveraar’
Dans in ‘Mehmet de veroveraar’ Foto’s Sanne Peper

Zeshonderd jaar geleden heette Turkije nog het Ottomaanse Rijk. Dat islamitische rijk was voortdurend in oorlog met de katholieke heersers in het Westen. Het werd geregeerd door rijke sultans die hun macht van vader op zoon doorgaven.

In de voorstelling Mehmet de veroveraar van De Toneelmakerij komt die sprookjesachtige, maar ook wrede tijd tot leven. In een enorme loods is het paleis van de sultan vormgegeven, waar Perzische tapijten tot het plafond reiken. Maar ook een uitgestrekte woestijn met olijfbomen en de drukke straten van Constantinopel zijn er te vinden. Op deze drie totaal verschillende plekken wordt het levensverhaal van sultan Mehmet II verteld. Tussendoor worden Turkse hapjes en lekkernijen geserveerd, waardoor je je vier en een half uur in een andere wereld waant.

Mehmet groeit op bij zijn moeder in de harem. Zijn vader, de sultan, heeft al twee zonen en de geboorte van Mehmet is hem te veel: hij bezoekt zijn jongste zoon nooit. Als Mehmet twaalf jaar oud is, is hij uitgegroeid tot een wrokkige, eerzuchtige jongeman. Zijn oudere broers worden vermoord, waardoor hij – op een paard gezeten – tot sultan wordt gekroond als zijn levensmoede vader besluit zijn macht over te dragen.

In Rome groeit tegelijkertijd Christiano op, een christelijke jongen. Net als Mehmet had hij eigenlijk beter niet geboren kunnen worden: hij is de bastaardzoon van een belangrijke katholieke kardinaal. Te midden van strijd en wraakacties vinden de twee jongens elkaar. Hun liefde is bezeten, maar ook onmogelijk. Ze komen uit twee tegenovergestelde werelden. Oost tegenover West, islam tegenover christendom, harem tegenover celibaat, veroveringsdrang tegenover vergevingsgezindheid. Mehmet en Christiano zijn vriend en vijand voor elkaar. Als ze beiden negentien jaar oud zijn, slaagt Mehmet erin om Constantinopel op de christenen te veroveren. Daarbij sterft Christiano. In de armen van Mehmet spreekt hij zijn laatste woorden tegen zijn geliefde vriend: „Bij jou was ik een ander én mezelf.”

Mehmet de veroveraar vertelt de geschiedenis van de wereld waarin wij nu leven. Niet de geschiedenis die we allemaal al kennen, maar de geschiedenis van de ander met wie we samenleven. Want, „vertel mij het verhaal van de ander en ik weet wie ik ben”, zoals in de proloog van het stuk wordt opgemerkt.

Met dit historische theaterevenement neemt De Toneelmakerij afscheid van artistiek leider Ad de Bont, die de tekst schreef. Liesbeth Coltof regisseerde deze eerste theatermarathon in de Nederlandse jeugdtheatergeschiedenis.

‘Mehmet de veroveraar’. De Toneelmakerij t/m 8 juli in Projekt 072, Koelmalaan 310, Alkmaar. Kijk op toneelmakerij.nl