Zwaargewonde door explosie op woonboot in centrum Amsterdam

De ravage op en nabij de woonboot. Screenshot AT5
De ravage op en nabij de woonboot. Screenshot AT5

Op een woonboot in het centrum van Amsterdam is rond 17.15 uur vanmiddag een grote explosie geweest. Daar is één iemand zwaargewond bij geraakt.

Dat meldde de persvoorlichter van de politie Amsterdam rond 18.45 uur aan nrc.nl. De zwaargewonde man ligt inmiddels in het ziekenhuis. Vier anderen raakten lichtgewond en werden ter plaatse behandeld. De getroffen woonboot is compleet verwoest. Een politiewoordvoerder vertelt dat het wrak is gezonken. Op de boot was op het moment van het incident niemand aanwezig.

De explosie deed zich voor op een woonboot aan de Oudeschans, vlakbij Nieuwmarkt. Volgens AT5 is het ‘een ravage’ bij de plek waar de boot lag. Ramen in de omgeving sneuvelden en de politie heeft de wijde omgeving afgezet. Op straat ligt veel glas. Wanneer de straat weer wordt vrijgegeven, is nog onduidelijk. De oorzaak van de explosie is nog onbekend.

Een ooggetuige vertelde tegenover de zender:

“Ineens begon het huis te trillen en kwam er allemaal troep uit het plafond. Ik ben naar beneden gegaan. Op de begane grond lagen alle ramen eruit en toen zag ik hoe iemand op straat lag te bloeden. [...] Het was niet echt een knal. Het was meer een zware drukgolf, een soort aardbevingsgevoel. [...] Ik denk dat de eerste hulpdiensten binnen vijf minuten al aanwezig waren.”


View Larger Map

Foto’s en ooggetuigenverslagen

Op Twitter zetten ooggetuigen foto’s en verslagen online. Een selectie: