EU-top: 120 miljard voor groei en werkgelegenheid - ‘puur voor de bühne’

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt, EU-president Van Rompuy en Barosso (voorzitter van de Europese Commissie) geven een persconferentie na de eerste dag van de EU-top. Foto AFP / Georges Bodet

De EU-leiders zijn overeengekomen om 120 miljard euro beschikbaar te maken voor het stimuleren van groei en werkgelegenheid. Dat heeft EU-president Herman van Rompuy zojuist bekendgemaakt na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel.

Met dit geld moet de economische groei en werkgelegenheid onmiddellijk gestimuleerd worden, aldus de EU-president.

Het geld wordt onder meer uitgegeven via Europese structuurfondsen voor armere regio’s (55 miljard euro). Ook wordt 60 miljard uit de Europese Investeringsbank aangewend. De EIB kan met de Europese begroting als onderpand goedkoop lenen, en geld in projecten steken die nieuwe banen opleveren. De plannen zijn nog niet ondertekend.

Van Rompuy op Twitter:

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy With the #GrowthCompact we will boost the financing of the economy by mobilising around EUR 120 bn for immediate growth measures. #euco

Groeipakket ‘puur voor de bühne’

Eerder deze maand pleitte de Franse president Hollande voor dit stimuleringsplan van 120 miljard euro.

Volgens NRC-correspondent in Brussel Caroline de Gruyter wordt er al maanden gepraat over het pakket en is het “puur voor de bühne”.

“Hollande heeft zijn kiezers beloofd dat er niet alleen gesneden wordt, maar ook wordt ingezet op groei. Het is goed voor het moreel, maar het stelt niet zo veel voor. Het is geen major policy change. Als Hollande er niet op had gestaan, was het er nooit gekomen.”

Weinig nieuws te verwachten vannacht

Volgens Van Rompuy zal tijdens een diner verder gepraat worden over hoe financiële stabiliteit bereikt kan worden.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Over dinner we will work on the report on the future of the Economic & Monetary Union, that I presented: http://t.co/9nrqSuwp #euco

De Gruyter verwacht dat er vannacht niet veel meer naar buiten gaat komen. Na het diner volgt er geen persconferentie meer.

De EU-top duurt (in elk geval) nog tot morgen. Van Rompuy legt morgen de contouren van een toekomstplan voor Europa op tafel, met daarin voorstellen voor verdere politieke en economische integratie.

Italianen hebben handreiking nodig

Daarnaast staan onder meer de financiële problemen in Spanje en Italië op het programma. Vooral de Italianen hebben een handreiking nodig, zegt De Gruyter.

“Monti heeft alle maatregelen zo snel en zo voortvarend doorgevoerd, dat de Italianen iets terug willen. Die handreiking is het verlagen van de enorme Italiaanse rentes op staatsleningen. De landen verschillen alleen van mening of dit via de ECB of het noodfonds moet gebeuren.”