Google wil controle met Nexus

Google kopieert Apple door zelf goedkope gadgets te gaan bouwen voor het eigen besturingssysteem. Google gaat concurreren met trouwe partners HTC en Samsung.

De strijd om de markt voor de tabletcomputer barst opnieuw los: ook Google introduceert onder eigen naam een tablet. Het internetbedrijf kondigde woensdag in San Francisco de Nexus 7 aan. De Nexus werkt op een nieuwe versie van Googles besturingssysteem Android en kost 199 dollar, bijna de helft goedkoper dan een iPad.

Een goedkope, kleine tablet met gebruiksvriendelijke online-winkel is tot nu toe de enige manier om een plekje te veroveren naast de iPad. Dat bleek eerder uit het succes van de Kindle Fire van internetwinkel Amazon. Andere Android-tablets slaan niet goed aan door een gebrek aan geschikte software en hoge prijzen.

Vorige week maakte Microsoft ook bekend dat het zijn eigen Windows tablet gaat bouwen, de Surface. Dat is geen toeval. Softwareontwikkelaars Google en Microsoft trekken controle over de hardware naar zich toe om de consument te winnen met een voorbeeld-gadget. Dit ‘verticale model’ is de manier waarop Apple erin slaagt gelikte producten te produceren die aanslaan bij de consument. Apple heeft in twee jaar ruim 67 miljoen iPads verkocht en is daarmee marktleider.

Google en Microsoft laten hardware normaliter over aan fabrikanten als Samsung, Asus, HTC, Dell of HP. Maar die samenwerking schiet te kort in een wereld waarin elk apparaat naadloos moet samenwerken met andere gadgets en online-winkels voor muziek, video, tijdschriften en boeken. En nu Google en Microsoft hun eigen elektronica gaan bouwen, komen de oude verdienmodellen van de computerindustrie onder druk te staan.

Hardwarefabrikanten die Android gebruiken – van het open source besturingssysteem worden per dag maar liefst 1 miljoen apparaten geactiveerd – willen ook graag eigen diensten aan het besturingssysteem toevoegen om daarmee geld verdienen. Maar dat wil Google ook en daarom wordt Android volgestopt met software en diensten. Daardoor komt de samenwerking tussen Google en trouwe partners als HTC en Samsung onder druk te staan.

De Nexus is in de eerste plaats een gadget om digitale media mee te consumeren en reserveert een prominente plek voor online-winkel Google Play (behalve apps en muziek nu ook met boeken, tijdschriften en tv-shows). Je krijgt bij de Nexus 7 een stapel films, boeken en tijdschriften cadeau, plus een digitale cadeaubon van 25 dollar. Google kan zich dat permitteren omdat het, net als Amazon, genoegen neemt met verlies op hardware. Google verdient zijn geld immers met online-advertenties, Amazon met de webwinkel.

Maar hoe verder Google zijn eigen versie van iTunes uitbreidt en de hardwareprijzen drukt, des te minder aantrekkelijk wordt Android voor telefoon- en tabletfabrikanten. Carolina Milanesi, analist bij onderzoeksbureau Gartner, stelt: „Het is duidelijk dat Google gebruikers meer in het eigen ecosysteem wil houden. Maar wat blijft er over voor hardwaremakers nu de marges op hun producten dalen?”

Google heeft voorlopig geen serieuze plannen om uitsluitend Nexussen te verkopen, maar door de komst van het apparaat zit er voor Samsung en Asus niets anders op de prijs aan te passen, aldus Milanesi. Met krappe budgetten is het moeilijker om met een duurder en luxer apparaat op te komen dat zich kan meten met de iPad. Apple kan met de miljarden dollars die het bedrijf in kas heeft, investeren in productontwikkeling.

Android-fabrikanten kijken ook met argusogen naar telefoonfabrikant Motorola, die net door Google is overgenomen. Google kan Motorola niet al te veel voorsprong geven met Android; dat zou de rest van de Android-gemeenschap afstoten en daarmee het verdienmodel van Google uithollen. De snel groeiende groep Android-gebruikers is nodig om geld te genereren, via de zoekmachine, Youtube of Google kaarten.

Overigens is Google Play vooralsnog een Amerikaanse aangelegenheid: de rechten voor film- en muziekdistributie zijn in Nederland nog niet geregeld. Al zal dat zal niet lang meer duren nu Amazon zijn zinnen gezet heeft op Europa.