Gazprom opent kantoor Nederland

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gaat direct gas leveren aan zakelijke klanten in Nederland. Vanuit een nieuw kantoor in Den Bosch hoopt Gazprom binnen vijf jaar 15 procent van de Nederlandse zakelijke energiemarkt in handen te krijgen.

Dat zegt de directeur van Gazprom Energy Benelux vandaag in het Financieele Dagblad. Gazprom Energy is de verkooporganisatie van Gazprom in Europa, met vestigingen al aanwezig in Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk en Duitsland.

Energiebedrijven als Nuon en Essent krijgen hiermee concurrentie van het grootste gasbedrijf ter wereld. Consumenten kunnen niet direct gas bij Gazprom kopen. Die markt noemt directeur Sytse van Heijst in het Financieele Dagblad te bewerkelijk. „Daar moet je klaar voor zijn.” In Duitsland biedt Gazprom wel al energie aan aan consumenten.

Gazprom, dat ruim vierhonderdduizend mensen in dienst heeft, is voor meer dan de helft in handen van de Russische staat. Critici zien het als een instrument waarmee het Kremlin gas afnemende landen onder politieke druk kan zetten. Een kwart van het gas dat in Europa verstookt wordt, komt uit Rusland. Rusland heeft de grootste gasreserves en is de grootste exporteur ter wereld.

In de winter van 2009 staakte Gazprom na een conflict over geld voor dertien dagen alle leveranties aan buurland Oekraïne. Oekraïne had dat tot dat moment Sovjetprijzen had betaald voor Russisch gas. De pro-westerse premier Timosjenko sloot uiteindelijk een nieuw contract met Rusland waardoor Oekraïne ‘West-Europese’ prijzen ging betalen, anderhalf tot twee keer hoger. Volgens de huidige president betaalt Oekraïne nu meer dan buurlanden.

De Nederlandse directeur van Gazprom Energy Benelux, zegt in het FD dat hij het bedrijf leidt als elk ander Nederlands energiebedrijf. Het staat onder toezicht van de NMa, en het hoofdkantoor staat niet in Moskou maar in Manchester. „Ik zie geen verschil met mijn vorige werkgever RWE Essent”, zegt Van Heijst.

De Nederlandse Gasunie koopt al jaren gas van Gazprom. De banden tussen de twee bedrijven zijn de afgelopen jaren steeds inniger geworden. In 2007 verwierf de Gasunie een aandeel in de Russische pijpleiding Nord Stream, die via de Oostzee direct naar Duitsland loopt. In ruil daarvoor kreeg Gazprom het recht op de aankoop op een pijpleiding tussen Nederland en Groot-Brittannië.

Gazprom wil ook een gasleiding aanleggen die door de Zwarte Zee loopt en Oekraïne omzeilt. Mogelijk begint de aanleg aan het einde van dit jaar. Hoofd van dit project, South Stream, is Marcel Kramer, oud-directeur van de Gasunie.