Favoriet Duitsland bijt zich toch weer stuk op Italië

Balotelli ramt de 2-0 tegen de touwen. Foto Reuters / Leonhard Foeger
Balotelli ramt de 2-0 tegen de touwen. Foto Reuters / Leonhard Foeger Balotelli ramt de 2-0 tegen de touwen. Foto Reuters / Leonhard Foeger

Italië is ook vanavond dé angstgegner gebleken voor Duitsland. In de halve finale van het EK waren de Duitsers de favoriet, maar was Italië simpelweg dodelijk effectief. Twee goals van Balotelli in de eerste helft deden de ploeg van Löw de das om. Het werd 2-1.

Het eerste kwartier leverde twee hachelijke momenten voor het Italiaanse doel op. Beide keren zag het optreden van Buffon er niet overtuigend uit, maar een vroege voorsprong leverde het niet op. Pirlo haalde de eerste inzet van de lijn en een strakke voorzet van Khedira werd ternauwernood tot corner verwerkt.

De goal viel na twintig minuten aan de andere kant. Pirlo vond aan de rand van het strafschopgebied Cassano, die handig wegdraaide bij twee Duitsers en zijn voorzet op het hoofd van Balotelli legde. Het zorgenkindje van de Italianen was nu de held: hij kopte de 1-0 binnen.

Italië won aan zelfvertrouwen en bleek zelfs in staat de Duitse verdediging nog voor rust voor de tweede keer stuk te spelen. Balotelli ontliep de buitenspelval, kon alleen op doel aflopen en ramde de 2-0 hard in de kruising. Het ontregelde Duitsland had tot de rust geen antwoord op de overrompelende effectiviteit van de elf van Prandelli.

Twitter avatar VI_nl VI De ARD heeft het vlammende schot van Mario Balotelli bij de 0-2 gemeten: liefst 120 km per uur. #DUIITA

Ook in de tweede helft geen echt gevaar van de Duitsers

Duitsland begon de tweede helft weer als de sterkere ploeg, maar tot echte kansen leidde het niet. Na een uur spelen raakte Lahm met een vrije trap wel de lat. Tegelijkertijd kreeg Italië vanzelfsprekend meer ruimte om er gevaarlijk uit te komen. Marchisio was twee keer dichtbij de beslissing; eenmaal met een hard schot, eenmaal met een schuiver voorlangs. Di Natale kon negen minuten voor tijd de wedstrijd op zijn beurt in het slot gooien, maar liet het ook na.

Wat was er ondertussen nog over van de Duitsers? Niet veel. De doeltreffendheid die de ploeg dit toernooi kenmerkte, was ver te zoeken. Zelden werd Buffon nog echt uitgedaagd. Betrekkelijk comfortabel voetbalden de Italianen zich naar de eindstrijd, niet voor het eerst dit toernooi onder leiding van de uitblinkende middenvelder Andrea Pirlo.

Het duurde tot de blessuretijd voordat Duitsland de aansluiting kon vinden. Özil benutte een strafschop na hands in het Italiaanse strafschopgebied. Het werd nog enkele minuten spannend, maar het bleef bij 2-1.

Finale EK 2012: Spanje - Italië

Italië treft in de finale Spanje, dat gisteren na strafschoppen van Portugal won. Zondagavond wordt het duel gespeeld.