Eurotop? Merkel was liever vanavond voetbalhooligan in broekpak

Merkel schreeuwt het uit na een doelpunt van Duitsland tegen Griekenland. Foto AP / Gero Breloer

“Mensenrechten…EK-finale…Mensenrechten..EK-finale..Mensehh…Wat zit ik ook moeilijk te doen? EK-finale!” Deze week kwam het hoge woord er uit. Na eerder Oekraïne bewust te mijden, heeft Angela Merkel aangegeven wél naar de EK-finale in Kiev te gaan als Duitsland die vanavond bereikt.

Angela is dus echt een grote voetbalfan. Nog nooit een dansvloer van dichtbij gezien, nog nooit het licht in een kroeg uitgedaan, maar zet haar in een voetbalstadion bij Die Mannschaft en ze ontpopt zich als een vrouwelijke hooligan in een iets te klein broekpak.

Bekijk hieronder beelden van Merkel tegen Griekenland:

Die Angela. Baalt als een stekker dat ze de Eurotop gepland heeft tijdens de halve finale vanavond. Te snel ‘ja’ gezegd tegen Hollande en consorten. Nu zit ze in een stoffige Brusselse achterkamer voor de zoveelste keer dit jaar over de toekomst van de euro te labbekakken, terwijl er nóg al wat op het spel staat in Warschau.

Angela had zich de complete voorronde zitten verbijten over haar principes. Ja, ze vond die Timosjenko zo zielig voor het EK. Dat arme mens werd mishandeld in de gevangenis, mocht geen fatsoenlijke dokter zien en ging in hongerstaking. Angela trok fel van leer: dit was Europa-onwaardig. Dan maar geen EK!

Oh wat had ze spijt. Want Jogi’s superstars – zoals ze in Duitsland al genoemd worden - speelden in Oekraïne eerst de Portugezen, toen de Nederlanders en ook de Denen van de mat. Drie overwinningen in de voorrondes. Dat had verder niemand geflikt.

Was ze er maar bij geweest. Lekker afgeven op Cristiano Ronaldo – en als de Portugese premier haar zou tegenspreken meteen dreigen met het stopzetten van de miljardenhulp uit Europa. Je bent de machtigste vrouw ter wereld of je bent het niet.

Lekker ‘Schade Holland alles ist vorbei!’ schreeuwen in het stadion, zwaaiend naar die duizenden oranjefans.

Maar helaas. Thuis voor de buis was toch anders.

Angela dook al twee keer op in het trainingskamp van het Duitse elftal. “Alle protocollen werden losgelaten”, liet teammanager Oliver Bierhoff weten. Dat moet wat geweest zijn. Even met Khedira zijn looplijnen doornemen. Moed inpraten bij Gomez. En in de achtertuin nog wat strafschoppen oefenen op Neuer. Angela heeft alles over voor de Europese titel.

Maar nu ruikt ze de finale. Het slotstuk. De kroon op ook háár werk. En daar wil ze kosten wat kost bij zijn. Want, hoe vaak maak je het mee dat je als bondskanselier jouw ‘Jungs’ in de finale van een EK hebt staan? Maar ja, het is wel in Kiev. In die verdomde Oekraïne.

En het gaat toch beter met Joelia? Ze eet weer, wordt behandeld, ehhh.. ja nou goed. We draaikonten er wel een punt aan. Principes aan de kant, hier moet ze bij zijn. Als het over voetbal gaat wijkt alles voor Angela.

Ze stuurt Timosjenko wel een foto vanuit het stadion, als ze om de nek van president Janoekowitsj hangt. Kijken of ze beetje gevoel voor humor heeft.

Hup Deutschland!