Elizabeth schudt hand oud-IRA-lid

Britain's Queen Elizabeth II shakes hands with Northern Ireland Deputy First Minister and former IRA commander Martin McGuinness at the Lyric Theatre in Belfast, Northern Ireland, Wednesday, June 27, 2012. (AP Photo/Paul Faith/pool)
Britain's Queen Elizabeth II shakes hands with Northern Ireland Deputy First Minister and former IRA commander Martin McGuinness at the Lyric Theatre in Belfast, Northern Ireland, Wednesday, June 27, 2012. (AP Photo/Paul Faith/pool) AP

De Britse koningin Elizabeth heeft gisteren in Belfast de hand geschud van Martin McGuinness, ex-lid van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) en nu vicepremier van Noord-Ierland namens Sinn Féin, de politieke tak van de IRA. De handdruk wordt gezien als een bezegeling van het vredesproces. Voor de IRA was Elizabeth, als hoofd van de Britse strijdkrachten, vijand nummer één. En voor Elizabeth is de IRA de organisatie die in 1979 haar neef, Lord Louis Mountbatten, vermoordde. In de burgeroorlog in Noord-Ierland kwamen 3.600 mensen om. NRC