Eigen paspoort? Check

Elk kind moet sinds deze week een eigen pas, anders komt het de grens niet meer over. Reken niet op coulance op Schiphol.

Schiphol. In de auto op weg naar Schiphol had Aysa Durnali (7) het nog gevraagd. „Papa, weet je zeker dat je de paspoorten mee hebt genomen?” Aysa wist dat ze niet naar Turkije op vakantie zou kunnen zonder haar identiteitsbewijs, vertelt haar vader Metin Durnali (40) in de rij voor de incheckbalie.

Sinds dinsdag moeten alle minderjarigen in Nederland die de grens over willen een eigen reisdocument hebben; bijschrijving in het paspoort van de ouders volstaat niet meer. Dat is het resultaat van een Europese richtlijn die onder meer de controle van identiteit betrouwbaarder moet maken. De marechaussee had gewaarschuwd dat mensen zonder reisdocument voor hun kind zeker niet op coulance konden rekenen. De nieuwe regel was immers lang geleden aangekondigd.

In vertrekhal 2 van Schiphol krijgt Fienne Rasing (6), met knalroze rolkoffertje in haar hand, van haar moeder haar identiteitskaart. „We zijn er helemaal klaar voor”, zegt haar moeder Geertje Rasing (26). „Het zou wel een beetje dom zijn als we vandaag zonder reisdocumenten waren gekomen. Op tv is zo vaak aangekondigd dat de nieuwe regel in zou gaan.”

Rasing ging begin dit jaar meteen naar het gemeentehuis toen ze van de maatregel hoorde. „Toen kon je nog een ID-kaart voor een tientje krijgen.” Fienne heeft bij het ophalen zelf haar handtekening gezet, vertelt haar moeder. Haar broertje Sam (4) is nog te jong om zijn eigen krabbel te zetten. In plaats daarvan staat er op de plek voor de handtekening getypt: ‘niet in staat tot ondertekening’.

Bo Burger (4) is het wel gelukt zelf een handtekening te zetten. Hoe dat eruitziet? „Héél mooi”, zegt hij. Met zijn vinger wijst hij naar een kleine ‘B’ met daarnaast een veel grotere ‘O’. „Ik vind het eerlijk gezegd een beetje overdreven, die paspoorten”, zegt zijn moeder Yvonne Burger (32). „Het paspoort is vijf jaar geldig, maar de kinderen groeien zo snel. Ik vraag me af of de marechaussee ze op de foto’s herkent.” Burger toont het paspoort van haar dochtertje Rimke (2), met de foto van een baby. „Lijkt niet op Rimke, hè? En toch is dat haar wel. Leg dat maar eens uit aan de marechaussee.” Het paspoort van hun dochter vroegen Burger en haar man meteen na de geboorte aan. „Toen mijn man haar inschreef bij de gemeente, zeiden ze al dat het handig zou zijn.” Het paspoort van hun zoon vroegen ze pas een maand geleden aan. „We wisten dat de regel nu in zou gaan en we hadden een reis naar Egypte geboekt, dus we moesten wel.”

Rona (9) en Sahel (6) spelen tikkertje in de wachtrij. Al sinds hun geboorte hebben ze ieder een eigen paspoort, „een waardevol document”, zegt hun moeder Sara Oraghzay (34). „Mijn man en ik komen uit Afghanistan. Voor ons is de Nederlandse identiteit bijzonder. Toen de kinderen werden geboren, hebben we meteen een paspoort voor ze aangevraagd.”

Volgens de marechaussee waren er gisteren geen problemen, ze zijn „alleen vrolijke gezinnen” tegengekomen. Er werden geen gezinnen tegengehouden vanwege onherkenbare babyfoto’s, zegt de marechaussee. Een enkele keer is wel naar reistoestemming van de vader gevraagd. Die toestemming is nodig als moeder en kind verschillende achternamen hebben en de vader niet meereist.

De marechaussee is tevreden na de eerste dag. Maar de grote test komt nog. Dit weekend krijgt de eerste groep kinderen vrij: dan begint in Zuid-Nederland de zomervakantie.