Eerbetoon aan pa Cherry

JazzNeneh Cherry & The Thing: **** The Cherry Thing

Raw Like Sushi sloeg in 1989 in als een bom, haar hit met Youssou N’Dour ging de wereld over. Na samenwerkingen met o.a. Tricky bleef het daarna muzikaal stil rond de Zweedse Neneh Cherry. Al was de jazz nooit ver, als stiefdochter van een jazzlegende, trompettist Don Cherry; toch verrast ze met het progressieve Noors-Zweedse jazztrio The Thing.

Deze band, met de Noorse sterdrummer Paal Nilssen-Love, heeft haar vaders werk tot op het bot bestudeerd. De bandnaam is zelfs een Don Cherry-nummer.

The Cherry Thing is te beschouwen als eerbetoon aan pa Cherry. Een ongepolijst, maar persoonlijk werk. Een vrijzinnige jam uit twee werelden, opgenomen in Londen 2010. De cd bevat uiteenlopende covers, van The Stooges tot freejazz van Ornette Coleman en Don Cherry. Neneh’s zangwerk flonkert in de stoeipartij met saxofoons van de Zweed Mats Gustafsson. Zijn scheurende powersound is een goed contrast met Cherry’s smachtende zanglijnen. Prettig schuurt het zo, terwijl de ritmetandem koers houdt. Suicide-cover Dream Baby Dream is een zompige, door de bariton gedragen, zwoele uitschieter.