Ecclestone betrokken bij omkoopschandaal

De veroordeling van de voormalige Duitse bankier Gerhard Gribkowsky vanwege een omkoopschandaal in de Formule 1 kan mogelijk grote gevolgen hebben voor Bernie Ecclestone, de 81-jarige baas van de koningsklasse in de autosport.

Gribkowsky werd gisteren tot 8,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld, mede omdat hij voor 44 miljoen euro smeergeld van Ecclestone zou hebben ontvangen. Er was 10,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen Gribkowsky. Gribkowsky, de voormalige directeur risico’s bij de Bayerische Landesbank, werd door de rechtbank in München schuldig bevonden aan corruptie, misbruik van vertrouwen en fiscale fraude.

Gribkowsky was in 2006 namens de Bayerische Landesbank verantwoordelijk voor de verkoop van Formule 1-aandelen aan Ecclestones investeringsmaatschappij CVC Capital. Volgens de Duitse justitie handelde hij bij de verkoop frauduleus en heeft hij voor miljoenen euro’s aan steekpenningen ontvangen. De deal met Ecclestones investeringsmaatschappij CVC Capital leverde de Bayerische Landesbank volgens de Duitse justitie een verlies op van 66 miljoen euro.

Ecclestone erkende eind vorig jaar in de rechtszaal al betrokken te zijn bij het omvangrijke corruptieschandaal. Hij gaf toe de Duitse bankier te hebben omgekocht om een belastingonderzoek naar zichzelf af te wenden. „Ik kon niet anders”, verklaarde de Brit november vorig jaar. „Het risico oversteeg de 2 miljard euro. Zo simpel was het.”

Nu Gribkowsky is veroordeeld, kan de Duitse officier van justitie ook een onderzoek naar Ecclestone beginnen. Tot nu toe was hij alleen als getuige in de zaak gehoord. Of de excentrieke Brit nu ook zal worden vervolgd, is nog niet duidelijk. Mocht dit gebeuren, dan kan het grote gevolgen hebben voor de toekomst van de autosport.

De Formule 1 heeft het toch al zwaar. In de Verenigde Staten krijgt de sport met moeite voet aan de grond. Amerikanen zijn vooral verknocht aan ‘eigen’ autosporten, zoals Indycar en Nascar. Ook in China heeft de autosport het lastig.