Duitsland heeft zelfvertrouwen, maar Italië boezemt altijd angst in

De sierlijke middenvelders van vanavond. Links Pirlo van Italië, rechts Özil van Duitsland. Foto AFP / Gabriel Bouys / Robert Michael
De sierlijke middenvelders van vanavond. Links Pirlo van Italië, rechts Özil van Duitsland. Foto AFP / Gabriel Bouys / Robert Michael De sierlijke middenvelders van vanavond. Links Pirlo van Italië, rechts Özil van Duitsland. Foto AFP / Gabriel Bouys / Robert Michael

De een stond nog voor het eerste fluitsignaal van het toernooi al te boek als titelfavoriet, de ander was niet meer dan een outsider. Vanavond strijden Duitsland en Italië om de finaleplek naast Spanje.

Want hoe was het ook alweer? Italië kende een verstoorde voorbereiding toen, net als in 2006, een groot gokschandaal aan het licht kwam. In de Serie A en onderliggende competities zouden spelers, trainers en andere clubmensen wedstrijden hebben ‘verkocht’. De linksback, Criscito, ging daarom niet mee naar Polen en Oekraïne.

Maar ja, wie werd er ondanks alle commotie alsnog wereldkampioen in 2006? Juist.

‘Speelde Oranje maar zo als de Duitsers’

Duitsland dan. Het spel wordt de laatste jaren mooier en mooier - zo mooi dat wij Nederlanders verzuchten ‘dat wij zo hadden moeten spelen.’ Aanvallend, doelgericht, veel technisch vaardige voetballers en veel spelers die een goal kunnen maken. Is de ploeg van Löw te stoppen? Achtereenvolgens Portugal, Nederland (auw), Denemarken en Griekenland moesten na negentig minuten ‘nee’ antwoorden.

De opstelling van de Duitsers (weer met Gomez, de topscorer die tegen de Grieken op de bank begon):

Twitter avatar ShowMeFootball Voetbalstats Opstelling Duitsland: Neuer; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Schweinsteiger, Kroos; Özil, Podolski; Gomez.

Duitsers wonnen nog nooit van Italië als het erom ging

Maar misschien is Italië wel de eerste échte test. Op een groot internationaal toernooi (EK’s, WK’s) wist Duitsland namelijk nog nooit te winnen van de Italianen. Drie keer ging de overwinning naar de Laars, vier keer speelden ze gelijk. Op het WK 2006 (in Duitsland, nota bene) was het in de halve finale 0-0 na negentig minuten, waarna Grosso en Del Piero er in de verlenging 0-2 van maakten.

Van het team dat er nu staat, is Pirlo de belangrijkste speler, schrijft het Duitse sportblad Kicker vandaag. Hij is ‘de architect van de ontluikende Azzuri.’ En ze hebben gelijk: de middenvelder verdeelt het spel, strooit met passjes en herinnerde in de strafschoppenserie tegen Engeland Panenka op weergaloze wijze.

En wie gaf in 2006 het beslissende steekpassje waaruit Grosso de 0-1 kon maken? Juist.

De opstelling van Italië (met De Rossi, van wie het meespelen lange tijd onzeker was door een spierkwetsuur):

Twitter avatar ShowMeFootball Voetbalstats Opstelling Italië: Buffon; Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Chiellini; De Rossi, Pirlo, Marchisio, Montolivo; Cassano en Balotelli.

Wie er zondag in de finale tegen Spanje staat? Vooralsnog is het anyone’s game. Vanaf kwart voor negen vanuit Warschau, op Nederland 1, en hier online te zien.