Opinie

‘De Paus ziet eruit als Sinterklaas’

Robbin (10) en Mette (9) gingen naar Mehmet de veroveraar en schreven een recensie.

‘De voorstelling probeert duidelijk te maken dat je beter vriendschap kunt sluiten met andere geloven dan ruzie te maken. Maar dat dit moeilijker is dan het lijkt. Die boodschap komt goed over. En is ook modern genoeg voor kinderen van nu, want er wordt nog steeds ruzie gemaakt tussen moslims en christenen. Dus eigenlijk was het toen niet zo anders dan nu. Behalve dan dat je toen een sultan had.

Doordat het zo’n mooi en aangrijpend verhaal is, merk je niet dat het zo lang duurt. Het decor is heel mooi, met echt zand en een echt paard in het tweede deel. En heel veel oosterse kostuums met echte stof uit Istanbul. Alleen als de paus sterft geloof je dat niet echt, dat ziet er heel nep uit. De paus ziet er ook een beetje uit als Sinterklaas in het wit.

Christiano vond ik de sympathiekste van de twee jongens. Omdat hij zegt dat je je beter in wetenschap, filosofie en geschiedenis kunt verdiepen dan oorlog voeren. Mehmet denkt eerst precies het tegenovergestelde. Later zit hij er een beetje tussenin. Een echte aanrader voor kinderen die lang stil kunnen zitten.’

‘Het toneelstuk is niet alleen heel leuk. Je leert ook nog heel veel van de geschiedenis. Bij het toneelstuk krijg je ook eten. En dat is ook nog superlekker! Het toneelstuk heeft drie delen. Het eerste deel speelt zich af in een zaal met allemaal oude kleedjes. Het tweede deel in een zaal met alleen maar zand. En het derde deel in een zaal waar jij boven zat en het toneelstuk zich beneden afspeelde.

De acteurs deden het goed. En de muziek was schitterend, vooral de moeder van Mehmet kon heel mooi zingen. Kortom: Het was superleuk!’ Uit de recensie van Mette (9 jaar)