Dankzij Rus telt het Nederlandse vrouwentennis weer 'n beetje mee

Zou Arantxa Rus zich realiseren dat ze gistermiddag, even na drieën, tennisland Australië het laatste duwtje richting een depressie gaf?

De tenniscrisis Down Under werd met de minuut tastbaarder door de vele vragen van Australische journalisten aan Samantha Stosur. De Australische tennisster, nummer vijf van de wereld en vorig jaar winnaar op de US Open, noemde het „jammerlijk” dat er voor het eerst sinds 1938 geen ‘Aussies’ in de tweede ronde van het mannentoernooi op Wimbledon staan. En nu lag ze er dus zelf uit, als enige Australische in het vrouwentoernooi. Uitgeschakeld door het Nederlandse ‘IJskonijn uit Monster’.

Maar het is niets voor Rus om zich mee te laten slepen door de grootsheid van het moment. Het zal wel, dat ze met haar gewonnen driesetter (6-2, 0-6 en 6-4) een tennisschok veroorzaakte die tot aan Australië te voelen was. Ruim tienduizend mensen in stadion Court 1 – en nog een veelvoud live via de BBC – zagen de Nederlandse nummer 72 van de wereld stunten.

Bijzonder? Ach. Zoals ze vorig jaar op Roland Garros gewoon „genoten” had van haar overwinning op de toenmalige nummer twee van de wereld Kim Clijsters, zo was de 21-jarige linkshandige tennisster gisteren gewoon „blij” dat ze een ronde verder is. In de derde ronde speelt ze morgen tegen de Chinese Shuai Peng, als dertigste geplaatst in Londen.

De overwinning op wereldtopper Stosur was formidabel, helemaal gezien Rus’ matige resultaten op gras tot gistermiddag. Al wordt de door haar verfoeide ondergrond door zeker één vrouw meer gehaat: Stosur. En dus slingerde het initiatief in de partij als een langzame pendule heen en weer tussen de twee niet-specialisten.

De eerste twee games waren voor Stosur, daarna zes voor Rus, vervolgens weer zes voor Stosur en toen weer drie voor de Nederlandse aan het begin van de derde set. Pas toen stuwden de dames elkaar op tot een hoog niveau. „Zo zie je dat ze zelfs ín wedstrijden progressie boekt, met de juiste instelling”, zegt trainer Hugo Ekker, scheidend bondscoach van de nationale tennisjeugd.

Rus toonde zich on-karakteristiek nerveus aan het begin van de partij. Maar tegen het einde van de wedstrijd was ze weer als vanouds cool and collected. Ze werd niet van haar stuk gebracht door een gebroken servicebeurt, waarin ze twee matchpoints verspeelde. Ze maakte gewoon even wat pasjes om haar benen los te gooien, ging klaar staan om te retourneren en brak meteen haar opponent terug. Einde wedstrijd.

Met dat stoïcisme van haar bereikte ze begin van deze maand al de vierde ronde van Roland Garros. „Op grote momenten, zoals ook vorig jaar tegen Clijsters, werkt het enorm in haar voordeel dat ze zo vlak reageert en totaal geen emotie toont. Maar op sommige momenten werkt dat karakter ook tegen haar”, aldus Ekker, die graag wat meer intensiteit bij zijn pupil ziet.

Haar nieuwe Spaanse trainer Mario Munoz, die vanwege verplichtingen als speler niet aanwezig is in Londen, probeert vuur in haar spel te krijgen. Dat gaat mondjesmaat, zeiden beide trainers al in Parijs.

Ook Kiki Bertens, die vandaag haar tweede rondepartij speelt tegen de Kazachstaanse Yaroslava Shvedova, overwon eerder deze week haar moeizame relatie met het gras. Zo heeft Nederland nog twee speelsters in het enkeltoernooi. Het zijn hoopvolle ontwikkelingen in het Nederlandse damestennis, dat sinds de kwartfinaleplaats van Michaëlla Krajicek in 2007 geen speelster in de derde ronde van Wimbledon had.

Groeit er iets moois tussen Rus en het heilige Londense gras? „De tijd zal leren hoe goed ze echt kan worden”, sprak Stosur – de tweede grote scalp van reuzendoder Arantxa Rus.

Redacteur Tennis