Brieven

De doodstraf is inderdaad taboe, maar niet het issue

Onder de kop ‘Is de doodstraf taboe? Toch niet helemaal – zie de drones’ betoogde Wim Couwenberg (Opinie, 22 juni) dat Amnesty International (AI) in alle talen zwijgt over een vermeende nieuwe Amerikaanse toepassing van de doodstraf: dodelijke aanvallen op terrorismeverdachten en omstanders, bijvoorbeeld door onbemande vliegtuigjes (drones).

Dit Amerikaanse beleid staat niet de doodstraf toe, maar buitengerechtelijke executies en laat dus ruimte voor ernstige misdrijven onder internationaal recht. Het onschuldbeginsel lijkt te worden omgedraaid: wie door zo’n dodelijke aanval wordt getroffen, is volgens de regering-Obama een terrorist, tenzij het tegendeel wordt bewezen. Op 15 juni bracht AI hierover een rapport uit. Ook in het in mei gepubliceerde jaarboek van AI werd aandacht hiervoor gevraagd. Het jaarboek verschijnt in het Arabisch, Engels, Frans en Spaans. Met dat zwijgen in alle talen valt het dus wel mee.

Amnesty International

Meer werk, minder salaris

Stel: je bent een zelfstandige, hardwerkende, hoogopgeleide werknemer. Je hebt een drukke baan met verantwoordelijkheid. Ook ’s avonds werk je vaak. Omdat je elke dag overwerkt, heb je extra vakantiedagen.

Je bent een duizendpoot met een volle activiteitenagenda en dagelijks veel contact met allerlei klanten. Tijdens de koffiepauze zit je gezellig bij elkaar met je collega’s.

Dan zegt je leidinggevende: „We gaan de rust terugbrengen in de organisatie en de werkdruk verminderen, door jullie drie van jullie dertig vakantiedagen af te nemen.

„Het wordt voor jullie prettiger om hier te werken. Dan hebben jullie meer tijd en rust om met de klanten te werken. We weten dat de klanten en de ondernemingsraad tegen dit plan zijn, maar wij vinden het een heel goed idee. Dus dat hebben wij voor jullie besloten.

„Het is crisis, dus jullie snappen natuurlijk dat jullie targets omhoog moeten. Je zult meer klanten moeten bedienen en je krijgt, net als de afgelopen twee jaar en de komende twee jaar, geen salarisverhoging. Je snapt natuurlijk wel dat wij wel salarisverhoging krijgen.”

Begrijpt u hier nog iets van?

Ik niet!

Biologieleraar, Lent

Het was wél mishandeling

De Universele verklaring van de rechten van de mens verbiedt de wrede en vernederende behandeling van onder anderen verdachten. Vanzelfsprekend omvat deze bepaling ook het met opzet pijn toebrengen aan de mannelijke of vrouwelijke geslachtsdelen.

Je zou een uitzondering kunnen maken in een levensbedreigende situatie waarin een politieman of -vrouw geen andere uitweg ziet. Dit was evenwel niet het geval in het recente geval van de half-bewusteloze, dronken man in Rotterdam – wat Justitie ook mag beweren.

Amsterdam