Brief aan Poetin om Pussy Riot

Meer dan honderd Russische kunstenaars en artiesten, waaronder de vooraanstaande filmmaker Andrej Kontsjalovski en schrijfster Ljoedmila Oelitskaja, hebben zich gisteren in een open brief aan de Russische president Vladimir Poetin beklaagd over de behandeling van enkele leden van de vrouwelijke punkband Pussy Riot en roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating.

Drie van de bandleden zitten sinds maart in de cel. Ze worden beschuldigd van onder meer hooliganisme, nadat ze in februari met gitaren en geluidsysteem een geïmproviseerd rockconcert gaven in de Christus de Verlosser Kathedraal in Moskou. Daarbij riepen ze felle anti-poetinleuzen en leuzen tegen de kerk.

De drie bandleden hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van maximaal zeven jaar. Een Russische rechtbank verlengde vorige week hun voorarrest tot 24 juli.

De 112 ondertekenaars van de brief stellen dat de arrestatie en vervolging van de punkbandleden, Nadezjda Tolokonnikova (23), Maria Alechina (24) en Jekaterina Samutsevitsj (29), in strijd is met het recht op vrije meningsuiting en de Russische rechtsstaat ondermijnt. „Wij zien geen enkel juridisch fundament en geen enkele reden om de samenleving te behoeden voor deze jonge vrouwen. Zij vormen geen enkel gevaar”, aldus de ondertekenaars. Onder hen bevonden zich ook, opvallend, acteurs Jevgeni Mironov en Choelpan Chamatova, die eerder nog figureerden in verkiezingspotjes van Poetin.

De Russische Hoge Raad verklaarde vanochtend dat hij geen enkele druk accepteert en dat de kwestie zal worden beslecht na de uitspraak van een mogelijk hoger beroep. (AP, AFP)