beeldende kunst

Qiu Zhijie

De Chinese beeldend kunstenaar Qiu Zhijie neemt belangrijke politieke en historische verhalen als uitgangspunt voor zijn grootse, met inkt gemaakte kaarten en diagrammen. Van het confucianisme tot aan de Verlichting brengt Qiu Zhijie nieuwe paden, kruispunten en relaties in kaart en onderzoekt daarbij de veranderlijke grenzen van het mondiale denken.

t/m 19 aug in Witte de With, Rotterdam. www.wdw.nl

De Etende Mens

De tentoonstelling De Etende Mens in het Designhuis Eindhoven toont werk van ontwerpers die nadenken over de link tussen vormgeving, ons eten en waar het vandaan komt.

Curator Marije Vogelzang laat projecten zien die de complexe band aankaarten die de mens met voedsel heeft. Bovendien wil ze laten zien waar ons eten vandaan komt. Zo vroeg ze het Zwitserse designduo Honey & Bunny om hun onderzoek naar de productie van alledaagse etenswaren te presenteren. Hieruit wordt duidelijk dat achter elke bagel of macaroni ook een designgedachte zit.

t/m 30 september, Designhuis Eindhoven. www.designhuis.nl

Canadese schilderkunst

In het Groninger Museum is deze zomer de tentoonstelling Painting Canada Tom Thomson and the Group of Seven te zien. The Group of Seven was een kunstenaarsgroep die aan het begin van de twintigste eeuw in Canada ontstond en tot en met 1933 bleef voortbestaan. Zij lieten zich inspireren door het Canadese natuurlandschap.

30 juni t/m 30 september. Groninger Museum. www.groningermuseum.nl

Roland Schimmel

Kunstenaar Roland Schimmel werkte vanaf afgelopen april aan een muurschildering in Het Oog, een buitenruimte van het Van Abbemuseum. Het resultaat is de schildering The Innocent Eye, die onder invloed van het wisselende daglicht voortdurend verandert.

t/m 30 sept in Van Abbe Museum, Eindhoven.www.vanabbemuseum.nl