Assange moet zich morgen melden op politiebureau in Londen

Een activist houdt een bord omhoog waarop hij pleit voor politiek asiel voor Assange tijdens een demonstratie in Quito, Ecuador.
Een activist houdt een bord omhoog waarop hij pleit voor politiek asiel voor Assange tijdens een demonstratie in Quito, Ecuador. Foto AFP / Rodrigo Buendia

De Scotland Yard heeft Julian Assange een bericht gestuurd waarin hij wordt verzocht zich morgen op een politiebureau in Londen te melden. Doet hij dat niet, wordt hij gearresteerd, meldt persbureau AFP. De Wikileaks-oprichter wacht nog steeds op een beslissing van Ecuador over zijn asielaanvraag.

Volgens de politie zou de oproep aan Assange een “gangbaar gebruik” zijn in dit soort gevallen. Assange zocht vorige week zijn toevlucht op de Ecuadoraanse ambassade in Londen, in de hoop in dat land asiel te krijgen. Hij heeft daarmee de voorwaarden van zijn borgtocht geschonden. Zodra hij de ambassade verlaat, zal hij opgepakt worden.

Ecuador beraadt zich op asielaanvraag

De Ecuadoraanse ambassadeur is afgelopen zondag naar Ecuador afgereisd om de kwestie Assange te bespreken. Het land zegt Assange wel te beschermen terwijl het zich beraadt op zijn politieke asielaanvraag. In 2010 bood Ecuador hem al eens onderdak aan.

Eerder deze week deden vooraanstaande Amerikanen middels een brief een oproep aan Ecuador om de asielaanvraag van Assange te accepteren, zo meldt the Guardian. Onder meer Noam Chomsky en Michael Moore ondertekenden de brief, die samen met een petitie met vierduizend handtekeningen is afgeleverd op de ambassade. Ze richtten hun brief aan president Correa en doen een dringend verzoek Assange in zijn land toe te laten:

“Omdat dit een duidelijk geval is van bedreiging van de persvrijheid en het recht van burgers om de belangrijke waarheid te weten over de Amerikaanse buitenlandse politiek, en omdat zijn gezondheid en welzijn serieus worden bedreigd, verzoeken wij u dringend om meneer Assange politiek asiel te verlenen.”

Lees de hele brief hier.

Assange moest vandaag naar Zweden

De Hoge Raad bepaalde dat Wikileaks-oprichter Assange eigenlijk vandaag uitgeleverd had moeten worden aan Zweden, waar hij zal worden gearresteerd voor seksueel misbruik van twee vrouwen. Hij had zich vanmorgen moeten melden. Assange is er alles aan gelegen om niet te worden uitgeleverd aan Zweden, omdat hij vreest dat hij dan zal worden overgedragen aan de Verenigde Staten.

De Wikileaks-oprichter heeft veel regeringen tegen zich in het harnas gejaagd door het massaal lekken van diplomatieke documenten. Assange heeft alle aanklachten tegen hem altijd ontkend. Volgens hem zijn ze politiek gemotiveerd.