Assad: ik verwacht geen militair ingrijpen vanuit buitenland

De Syrische president Bashar al-Assad rekent er niet op dat andere landen een militaire inval in zijn land voorbereiden. Dat zei hij vanavond stelling in een interview met Iraanse staatstelevisie. Daaraan voegde hij toe dat hij dat hij geen hulp van buiten Syrië accepteert om het conflict in zijn land op te lossen.

President van Syrië Bashar al-Assad. Foto AP/Sana

De Syrische president Bashar al-Assad rekent er niet op dat andere landen een militaire inval in zijn land voorbereiden. Dat zei hij vanavond stellig in een interview met Iraanse staatstelevisie. Daaraan voegde hij toe dat hij dat hij geen hulp van buiten Syrië accepteert om het conflict in zijn land op te lossen.

Reden dat hij geen oplossingen van buitenaf wil is dat andere landen “de problematiek van zijn land niet begrijpen. Alleen Syriërs kunnen inschatten hoe het opgelost moet worden.” Over de manier waarop hij optreedt tegen tegenstanders van zijn regime zegt Assad volgens persbureau Reuters dat hij zijn plicht nakomt:

“De overheid heeft de plicht om terroristen te vernietigen, en zo onschuldige burgers te beschermen. We gaan vooruit in hervormingen binnen de regering, maar deze hebben geen betekenis voor de terroristen, en de verschillende overheden die hen steunen.”

Vervolgens keert Assad zich tijdens het gesprek, dat ongeveer een uur duurde, expliciet tegen de Verenigde Staten. Dit land staat volgens de Syrische president terreurnetwerk Al-Qaeda toe om alle landen aan te vallen “die het niet leuk vindt.” De VS nemen landen niet in bescherming tegen deze groepering, die momenteel volgens Assad in Syrië aanwezig is.

Turkse militairen stellen zich op nabij Syrische grens

Ondanks de zekerheid waarmee Assad beweert dat er geen troepen zijn land binnen willen vallen, meldde een Turkse vertegenwoordiger eerder vandaag dat een konvooi van Turkse militaire voertuigen zich opstelt in de provincie Hatay, nabij de Syrische grens. Ook stelt het leger rond de grens luchtafweergeschut op.

Turkije zou “voorzorgsmaatregelen” treffen nadat afgelopen vrijdag een Turkse straaljager werd neergehaald door Syrische troepen. De Turkse peremier Tayyip Erdogan maakte eerder al bekend dat hij veiligheidsmaatregelen zou treffen en het leger in hoogste staat van paraatheid zou brengen.

Assad reageert hierop tijdens het interview van vandaag dat de zogenaamde maatregelen van de Turkse overheid in schril contrast staan met de “positieve kijk” die het Turkse volk heeft op Syrië. Assad heeft naar eigen zeggen niets te vrezen van de Turken. Turkije heeft de Syrische president Bashar al-Assad inmiddels herhaaldelijk opgeroepen op te stappen, nu al 33 duizend Syrische vluchtelingen zijn uitgeweken naar Turkije. Het land biedt ook onderdak aan oppositiegroepen en levert voedsel en andere benodigdheden via smokkelroutes.