Annan komt met nieuw plan Syrië

De VN-bemiddelaar voor Syrië, voormalig secretaris-generaal Kofi Annan, heeft gisteren een nieuw plan gepresenteerd, dat niet alleen voorziet in een bestand tussen de strijdende partijen maar ook in een overgangsregering. Daarin zouden zowel vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar al-Assad als van de oppositie zitting moeten krijgen. Annans plan zal worden besproken tijdens internationaal vredesoverleg in Genève komende zaterdag.

Of Annans nieuwe plan, dat nog niet openbaar is gemaakt, kans van slagen maakt is twijfelachtig. Sommige betrokkenen duiden het als „duister” aan, omdat het nog zeer algemeen van toon zou zijn. Cruciaal is vooral de vraag of Assad zelf hiervan nog deel zou uitmaken.

Vanuit Moskou liet minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vanmorgen weten dat Rusland, Assads belangrijkste bondgenoot, wel wil meewerken aan het tot stand komen van een staakt-het-vuren maar dat het beraad zich wat Moskou betreft niet moet bemoeien met de samenstelling van een regering van nationale eenheid. Ook noemde Lavrov het een vergissing om Iran niet uit te nodigen naar Genève.

Intussen liet de Syrische oppositie weten dat ze niet geïnteresseerd is in een overgangsplan als daarin niet expliciet is geregeld dat president Assad moet aftreden.

Zo’n voorwaarde zou echter naar wordt aangenomen op verzet van Rusland stuiten. Dat heeft tot dusverre geweigerd om Assad te laten vallen. „Ik ben er heel sceptisch over”, aldus een diplomaat tegen over het persbureau Reuters. „Ik zie de Russen nog niet hun steun voor Assad opgeven.”

Intussen heeft Turkije versterkingen gestuurd naar zijn grens met Syrië. Het land reageert daarmee op het neerhalen van een Turks F4-toestel eind vorige week door Syrisch luchtafweergeschut, nadat dit het Syrische luchtruim had geschonden.

Premier Erdogan omschreef Syrië als een „duidelijke en aanwezige bedreiging”. De Turken brachten vanmorgen onder meer luchtdoelgeschut en raketwerpers naar de grens, niet ver van de plaats waar de F4 verdween. De piloten hiervan zijn nog altijd niet gevonden.

Annan heeft zich al eerder ingezet voor een wapenstilstand in Syrië. In verband daarmee werden ook VN-waarnemers gestuurd die op het staakt-het-vuren moesten toezien. Maar in de praktijk gingen de gevechten onverminderd door en kwam het regelmatig tot bloedbaden. De VN-waarnemersmissie is inmiddels opgeschort. (Reuters, AFP)