América Móvil bezit nu bijna kwart KPN - ‘schuift snel aan’

Multimiljardair Carlos Slim heeft met zijn bedrijf América Móvil nu een kwart van KPN in handen.
Multimiljardair Carlos Slim heeft met zijn bedrijf América Móvil nu een kwart van KPN in handen. Foto Hollandse Hoogte / Adriana Zehbrauskas / Polaris

América Móvil heeft gisteren de inkoop van de aandelen van KPN afgerond. Het Mexicaanse bedrijf heeft nu 24,91 procent van de aandelen van het Nederlandse telecomconcern in bezit.

Vorige maand werd bekend dat de Mexicaanse gigant een belang van maximaal 27,7 procent wilde nemen in KPN. Het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim bood 8 euro per aandeel om zijn belang uit te breiden. Aandeelhouders van KPN konden hun stukken tot en met gisteren aanmelden bij het Mexicaanse concern.

Bijna 40 procent aandelen aangeboden

Volgens América Móvil hebben de aandeelhouders 39,66 procent van de uitstaande aandelen aangeboden. Onderhands of via de beurs kocht América Móvil de afgelopen weken echter al 24,91 procent van het uitstaande kapitaal van KPN. Daarmee kocht América Móvil slechts veertig miljoen aandelen onder het bod van acht euro, zo’n 2,82 procent.

Strijd was al gestreden

Vorige week had het Mexicaanse bedrijf al meer dan 20 procent van de aandelen in handen. De strijd was dus al lang gestreden, schreef economieredacteur Philip de Witt Wijnen gisteren in NRC Handelsblad. KPN, dat eerder sprak van een “opportunistisch bod” en aandeelhouders opriep niet in te gaan op het bod, zal nu snel met América Móvil om tafel gaan zitten. De Witt Wijnen:

“Afspraken maken over invloed op beleidszaken liggen gevoelig en zullen op korte termijn lastig te maken zijn. Maar over enkele praktische, operationele zaken kunnen de twee partijen vast al wel de handen ineen slaan. América Móvil gaf begin mei al aan te hopen op ‘potentiële samenwerking’ op onder meer distributie en marketing. Op inkoopgebied, van mobiele telefoons bijvoorbeeld, kan KPN ook veel voordeel halen uit het veel grotere Mexicaanse branchegenoot.”

Ook ligt het voor de hand dat KPN uit eigen beweging een of twee commissarissen uit de koker van América Móvil zal voordragen.