Albert Hahnprijs voor Peter van Straaten

Foto Hollandse Hoogte/Vincent Mentzel

Tekenaar Peter van Straaten heeft een nieuwe Nederlandse prentkunstprijs ontvangen, de Albert Hahn Prijs. Hij ontving die prijs vanavond uit handen van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

De uitreiking vond plaats in het Persmuseum in Amsterdam, tijdens de opening van de expositie ‘Peter van Straaten & Jo Spier, Virtuoze tekenaars van het Nederlandse leven.’

De Albert Hahn Prijs is een nieuwe door het Persmuseum ingestelde oeuvreprijs, bedoeld voor een politiek tekenaar die een bijzondere bijdrage levert aan de politieke prentkunst en het journalistieke en culturele erfgoed. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden, en een beeld van beeldhouwer Maja van Hall.

‘Toonbeeld van fijnzinnige spot’

Van Straaten krijgt de prijs omdat hij ‘volgens het juryrapport omdat al meer dan een halve eeuw een constante in de Nederlandse journalistiek’ is, gewaardeerd door lezers en zijn collega’s. Zijn politieke prenten zijn volgens de jury een toonbeeld van fijnzinnige spot, die het politieke krachtenspel terugbrengen tot wat het is: een spel.

Van Straaten (1935) tekende sinds 1958 voor Het Parool, onder meer sinds 1988 dagelijks de prent ‘Het dagelijkse leven’. Dit voorjaar stopte hij met tekenen in het die krant. Hij tekent nu nog wekelijks voor het weekblad Vrij Nederland en voor zijn vaste rubriek op de Achterpagina van NRC Handelsblad.

Prijzenregen gedurende loopbaan Van Straaten

Van Straaten heeft in zijn loopbaan al meer prijzen ontvangen: hij werd in 2011 eredoctor aan de Universiteit Leiden vanwege zijn gave om de menselijke psyche met enkele pennenstreken bloot te leggen. Hij kreeg in 2010 de Jacobus van Looyprijs voor dubbeltalenten, in 2006 de Gouden Ganzenveer en in 1983 de Stripschapprijs. Hij ontving al vier keer de politieke spotprentprijs de Inktspotprijs.

De tweejaarlijkse Albert Hahn Prijs van het Persmuseum is vernoemd naar een van Nederlands belangrijkste politiek tekenaars, Albert Hahn (1877-1918). Zijn spotprenten en affiches over sociale strijd rond 1900, zoals het affiche over de Spoorwegstaking in 1903 met de tekst ´Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil’, zijn medebepalend voor het beeld van die tijd.

Morgen in NRC Handelsblad: expositie Peter van Straaten & Jo Spier in Persmuseum