Alba verdedigt op techniek

Spain's (L-R) Jordi Alba, Jesus Navas and Sergio Ramos celebrate after defeating Portugal in their Euro 2012 semi-final soccer match at the Donbass Arena in Donetsk, June 27, 2012. REUTERS/Eddie Keogh (UKRAINE - Tags: SPORT SOCCER)
Spain's (L-R) Jordi Alba, Jesus Navas and Sergio Ramos celebrate after defeating Portugal in their Euro 2012 semi-final soccer match at the Donbass Arena in Donetsk, June 27, 2012. REUTERS/Eddie Keogh (UKRAINE - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Bijna had de hele wereld gezien hoe goed Jordi Alba is. Diep in de eerste verlenging bereikte de jonge linksback van Spanje na een schitterende actie de achterlijn, en gaf de perfecte voorzet. Helaas slaagde ploeggenoot Iniesta er niet in de Portugese keeper te passeren en de halve finale te beslissen. Dan was Alba (23) man van de wedstrijd geweest. Nu was de onvermoeibare back van Valencia dat alleen voor fijnproevers. Verdedigen op snelheid en techniek, prachtig om te zien. Lekker debuteren op een EK, naast Pique en Xabi Alonso, met voor je de extreem balvaste Iniesta. Maar die prachtige rushes, tot de allerlaatste minuut van de wedstrijd, maakte Alba toch echt op eigen kracht. Portugese aanvallers schopten hem, niet andersom. Geen wonder dat Barcelona hem wil.

Verliezer

Schopper Alves mist strafschop

Onverzettelijk, zo werden ze tijdens het EK steeds vaker geprezen. De Portugese centrumverdedigers Bruno Alves en zijn maatje Pepe lieten geen muis door. Ook in de halve finale tegen Spanje hielden ze de heilige nul. Maar hoe. Vooral Alves misdroeg zich in elk luchtduel schaamteloos. Knieën, ellebogen, handen: elk lichaamsdeel waarmee hij een Spanjaard pijn kon doen, werd ingezet. Zo killde hij voor de rust een keer spits Negrete en back Arbeloa. En hij schopte en sloeg in de tweede helft rond de middenlijn Iniesta. Wonderlijk dat de brute stopper van Zenit Sint-Petersburg pas als laatste Portugese verdediger geel kreeg. Maar de nul was binnen. Alleen jammer dat hij de beslissende strafschop miste.