Agatha Christies ‘Poirot’ voor recordbedrag verkocht

Eerste editie uit 1924 met unieke stofkap/ foto wikipedia

Een eerste druk van Agatha Christies Poirot Investigates uit 1924 is op een Engelse veiling verkocht voor een bedrag van rond de 40,000 pond, zo meldt The Guardian. Nog nooit werd een boek van Christie voor een dergelijk bedrag geveild.

Voor de eerste editie van Christies verhalenbundel over detective Hercule Poirot werd in eerste instantie tussen de 3,000 en 5,000 pond gevraagd. Uiteindelijk werd de editie verkocht aan een boekenverzamelaar voor, om specifiek te zijn, 40,630 pond. Omgerekend 50.794 euro.

Volgens veilingmeester Chris Albury ligt de hoogte van het bedrag besloten in de unieke stofkap. Tegen The Guardian zei hij:

,,het is de eerste afbeelding van Poirot op de stofkap, wat deels verklaart waarom de prijs is gestegen.”

Poirot Investigates is de eerste bundel waarin de avonturen van Hercule Poirot en rechterhand kapitein Hastings centraal staan. De bundel is een van de in totaal 80 romans en verhalenbundels die Christie, die in 1976 stierf, gedurende haar leven schreef. Daarnaast schreef ze nog 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott.