Afscheid van een no-nonsense coach

Na het desastreus verlopen EK was de positie van Van Marwijk onhoudbaar geworden. De KNVB gaat nu snel op zoek naar een nieuwe bondscoach.

Netherlands national football team's coach Bert van Marwijk gestures as he attends a training session of the Netherlands national football team in Hoenderloo on May 31, 2012. AFP PHOTO/ ROBIN UTRECHT
Netherlands national football team's coach Bert van Marwijk gestures as he attends a training session of the Netherlands national football team in Hoenderloo on May 31, 2012. AFP PHOTO/ ROBIN UTRECHT AFP

Rotterdam. In april vorig jaar werd er in zijn geboortestad Deventer nog een plein naar hem vernoemd. In de Deventer wijk De Hoven werd die maand het Bert van Marwijkplein officieel in gebruikgenomen. Zo’n eerbetoon leek niet meer dan normaal in die periode.

Na het succesvolle WK voetbal in 2010 (tweede plaats) was heel de voetbalwereld immers lyrisch over de nuchtere bondscoach. Van Marwijk straalde rust en onoverwinnelijkheid uit op het WK in Zuid-Afrika. Een trainer met een ‘stugge no-nonsense’ mentaliteit, zoals weekblad Voetbal International hem gisteren omschreef.

In de voetbalwereld kan het in korte tijd verkeerd gaan. Een paar verloren wedstrijden, en je bent mikpunt van kritiek. Helemaal als het om belangrijke wedstrijden gaat.

Gisteren maakte de KNVB bekend dat Bert van Marwijk stopt als bondscoach van Oranje. Op initiatief van Van Marwijk is besloten het contract per direct te beëindigen. De overeenkomst tussen de voetbalbond en de bondscoach liep officieel tot en met het EK van 2016.

Het vertrek was onvermijdelijk. Van Marwijk voerde na terugkeer in Nederland twee evaluatiegesprekken met de KNVB over het desastreus verlopen EK voetbal in Polen en Oekraïne. Nederland verloor in een sterke poule alle drie de wedstrijden van Denemarken, Duitsland en Portugal. De gesprekken met de KNVB verliepen volgens de KNVB in een „open, eerlijke en constructieve” sfeer.

Van Marwijk diende gisteren zijn ontslag in bij de directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. Direct na het toernooi had Van Oostveen nog gezegd dat Van Marwijk „krediet verdiende”.

Van Marwijk op de website van de KNVB: „Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen.”

Van Oostveen reageerde op diezelfde website: „Ik kijk persoonlijk met een heel goed gevoel terug op onze samenwerking. Natuurlijk is het spijtig om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen, maar we moeten realistisch zijn.” De voetbalbond zal op korte termijn op zoek gaan naar een nieuwe bondscoach.

De voorbereiding van het Nederlands elftal op het EK voetbal leek lange tijd vlekkeloos te verlopen. In de kwalificatiereeks bleef Oranje lange tijd ongeslagen. Maar oktober 2011 leed het Nederlands elftal een zeldzame nederlaag, in en tegen Zweden (3-2). Het bleek een kantelpunt. Een maand later verloor Oranje in een oefenduel kansloos met 3-0 van Duitsland. Het leidde een dramatisch slechte periode in, die 17 juni eindigde met uitschakeling op het EK.

Uit een reconstructie van NRC Weekend van afgelopen zaterdag bleek dat het Nederlands elftal op het EK ten onder ging aan te grote ego’s. Spelers waren meer met zichzelf bezig dan met het teambelang. Van Marwijk kon daar niets aan veranderen. Vooral spits Klaas-Jan Huntelaar lag op ramkoers: hij wilde een basisplek, maar kreeg die niet.

Na de eerste verliespartij op het EK tegen Denemarken barstte de bom. Huntelaar eiste een basisplaats. Van Marwijk verloor veel gezag door hieraan uiteindelijk toe te geven. Daarmee was de verdeeldheid binnen de spelersgroep compleet.