ABN-bankier Groenink naar ANP

Door onze mediaredactie

Rotterdam. Rijkman Groenink, oud-topman van bank ABN Amro, wordt voorzitter van de raad van commissarissen van persbureau ANP. Dat heeft de eigenaar, V-Ventures, gisteren bekendgemaakt. V-Ventures is de investeringsmaatschappij van de Vereniging Veronica. Directeur Guido van Nispen van V-Ventures wordt financieel directeur van het ANP. Erik van Gruijthuijsen blijft algemeen directeur van het ANP.

De Vereniging Veronica, die rijk werd met de verkoop van haar merknaam aan tv-bedrijf SBS, wil op deze manier het ANP versterken. De investeringsmaatschappij zegt zich volledig te willen richten op nieuws en informatievoorziening. V-Ventures heeft verder (minderheids)belangen in Sky Radio en kleinere mediabedrijven.

V-Ventures wil profiteren van de „zeer waardevolle internationale financiële en zakelijke ervaring” van Groenink. Die nam in 2007 afscheid van ABN Amro. Groenink noemt het ANP in een verklaring „een pijler in de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van de nieuwsvoorziening in Nederland”. Die positie staat onder druk, onder meer doordat korte nieuwsberichten op internet snel hun economische waarde verliezen.