ABN Amro schikt voor 400 mln euro

ABN Amro betaalt 400 miljoen euro in een schikking die samenhangt met de nationalisatie van de bank in 2008. Het geld gaat uiterlijk 5 juli van dit jaar naar Ageas, de Belgische voortzetting van het voormalige Fortis-concern waarvan ABN Amro in september 2008 losgemaakt werd.

Met de schikking komt een eind aan twee rechtszaken waarin de Belgen een nabetaling eisten. Het conflict houdt verband met een discussie over wie de kosten moet betalen van bepaalde effecten die vennootschappen binnen het Fortis-concern in het verleden hebben uitgegeven.

Ondanks de betaling gaat ABN Amro er op papier op vooruit. Omdat ABN Amro uit voorzorg al 2 miljard euro had gereserveerd, resulteert de betaling in de boekhouding van de bank in een meevaller. Er valt door de schikking 1,6 miljard euro kapitaal vrij waardoor de belangrijkste balansverhoudingen van de Nederlandse bank verbeteren.

„We hebben altijd opengestaan voor de mogelijkheid dit te schikken”, zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vanochtend in een schriftelijke reactie. „Het is goed dat er een punt kan worden gezet achter deze complexe juridische geschillen nu het integratieproces bijna ten einde is.”

De Nederlandse staat heeft als eigenaar van ABN Amro de schikking eveneens ondertekend.