150 regels troost

Bert van Marwijk zat zich bij Spanje-Portugal zo te vervelen dat hij ineens een ontslagbrief zat te schrijven. Ik heb in de rust een bundel van de grote Portugese dichter Fernando Pessoa uit de kast gehaald. Hier is het schitterende begin van ‘Sigarenwinkel’:

Ik ben niets

Ik zal nooit iets zijn

Ik kan ook niet iets willen zijn

Afgezien daarvan koester ik alle dromen van de wereld.

Zo voelde Spanje-Portugal: je weet dat het niks is en niks wordt, maar je blijft hopen op iets. Op een corner bijvoorbeeld. Aan een doelpunt durfde ik niet eens meer te denken; toen de verlenging een paar minuten bezig was moest ik goed kijken wie welke kant op speelde.

Dat kwam ook omdat de 150 resterende regels van Pessoa’s gedicht me steeds meer aan Van Marwijk deden denken: ‘Ik heb geleefd, heb gestudeerd, heb liefgehad en zelfs geloofd,/ en thans is er geen bedelaar die ik niet benijd omdat hij mij niet is.’

Straks Bert maar even een boekje sturen.