Zo zag Manhattan eruit in 1660

Een paar straatjes in het zuidelijkste puntje, afgesloten met een beschermingswal die tegenwoordig bekend staat als “Wall Street”. Dat was Manhattan in 1660, toen nog Nieuw Amsterdam. Het zou nog ruim twee eeuwen duren voor het gehele eiland was bebouwd.

Kaart van Manhattan in 1660, geprojecteerd op Google Maps. Afbeelding Maps+Motion Kaart van Manhattan in 1660, geprojecteerd op Google Maps. Afbeelding Maps+Motion

Een paar straatjes in het zuidelijkste punt, afgesloten met een beschermingswal die tegenwoordig bekendstaat als “Wall Street”. Dat was Manhattan in 1660, toen nog Nieuw Amsterdam. Het zou nog ruim twee eeuwen duren voor het gehele eiland was bebouwd.

Die geschiedenis is fraai in beeld gebracht door Maps+Motion, een ontwerpbureau gespecialiseerd in digitale historische kaarten. Behalve van Manhattan maakte het in opdracht van stedelijke musea interactieve historische kaarten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Enkhuizen, Harlingen en Gouda. Alle kaarten zijn te zien op hun site.

Startpunt is de huidige kaart van de stad in Google maps, waar vervolgens historische kaarten overheen worden geprojecteerd. Zo kun je zien hoe de stad zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, vertelt Ger Haartman, een van de ontwerpers:

“Oude kaarten zijn vaak mooi, maar niet altijd accuraat. Er zijn grote verschillen in wat wordt weergegeven en op welke manier. Voor je de kaarten naadloos over elkaar heen kunt leggen, is veel onderzoek nodig.”

Het laden duurt soms even, maar het resultaat mag er zijn. Zo is te zien dat Amsterdam in 1903 ophield halverwege het Vondelpark. Pas na de oorlog dijt de stad snel uit krijgt Amsterdam zijn huidige vorm:

Amsterdam in 1903. Afbeelding: Maps+Motion

Amsterdam in 1903. Afbeelding: Maps+MotionAmsterdam in 1903. Afbeelding: Maps+Motion

Amsterdam van tegenwoordig. Afbeelding: Maps+Motion

Amsterdam tegenwoordig. Afbeelding: Maps+MotionAmsterdam tegenwoordig. Afbeelding: Maps+Motion

Hier kun je de kaarten van Rotterdam zien voor en na het bombardement van 14 mei 1940:

Rotterdam in 1937. Afbeelding: Maps+Motion

Rotterdam in 1937. Afbeelding: Maps+MotionRotterdam in 1937. Afbeelding: Maps+Motion

Rotterdam na bombardement in 1940. Afbeelding: Maps+Motion

Rotterdam na bombardement in 1940. Afbeelding: Maps+MotionRotterdam na bombardement in 1940. Afbeelding: Maps+Motion

Het jongste project van Maps+Motion is de Goudse Groeikaart, afgelopen weekend gepresenteerd in het MuseumgoudA.

    • Eva de Valk