VS testen raketafweer – moeten aanval Noord-Korea kunnen afslaan

De Verenigde Staten hebben bij het eiland Hawaï een zeer geavanceerde testraket uit de lucht geschoten. Dat gebeurde gisteren in een vergaande proef die is bedoeld de VS voor te bereiden op mogelijke aanvallen van landen als Noord-Korea en Iran.

De kop op de middenlangeafstand ballistische raket, met daarin de explosieven, werd volgens het Pentagon met succes herkend, opgespoord, en onschadelijk gemaakt. Dit alles gebeurde in de “meest uitdagende omstandigheden ooit tot nu toe.”

Een ballistische raket wordt alleen in de eerste beginfase van zijn vlucht aangestuurd. De rest van zijn route wordt grotendeels door de wetten van astrodynamica en ballistiek bepaald. Het is erg moeilijk dergelijke de modernste typen van dit soort raketten met afweergeschut te onderscheppen.

De VS willen met de succesvolle proef in de Stille Oceaan een duidelijk signaal afgeven dat het land zich kan verdedigen tegen zelfs de modernste raketaanval van potentiële vijanden. Iran spreekt al tijden dreigende taal en wordt ervan verdacht te werken aan de productie van kernwapens. Noord-Korea test eens in de zoveel tijd zijn eigen aanvalsraketten met de bedoeling vijanden als de VS en Zuid-Korea te imponeren.

    • Niels Posthumus