Voor het eerst sinds 1991 starten er weer achttien Nederlanders in Tour de France

De Tour begint komende zaterdag in Luik met veel Nederlanders.

Rotterdam. Maar liefst achttien Nederlandse wielrenners beginnen zaterdag in Luik aan de Ronde van Frankrijk. In 1991 stonden voor het laatst zoveel coureurs uit Nederland aan de start.

Rabobank komt met zes Nederlandse coureurs naar de Tour. Naast de bankiersploeg dragen de teams Vacansoleil-DCM (vijf), Argos-Shimano (vier), Orica-GreenEdge (twee) en Saxo Bank (één) bij aan het grote contingent Nederlanders die in aantal 9 procent van het peloton vormen. Het absolute record wordt deze zomer niet verbroken: in 1989 deed een recordaantal van dertig Nederlanders mee aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Bij Rabobank starten naast de kopmannen Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk ook de Nederlanders Laurens ten Dam, Maarten Tjallingii en Bram Tankink. Wout Poels, Johnny Hoogerland, Rob Ruijgh, Lieuwe Westra en Kenny van Hummel zijn de Nederlandse renners bij Vacansoleil-DCM. Argos start met Koen de Kort, Albert Timmer, Roy Curvers en Tom Veelers. Sebastian Langeveld en Pieter Weening (Orica-GreenEdge) verschijnen dit weekeinde aan de start in Luik voor hun Australische ploeg. Weening was in 2005 de laatste Nederlander die een Touretappe won. Karsten Kroon (Saxo Bank) is de achttiende renner uit Nederland.

Roy Curvers, Tom Veelers en Steven Kruijswijk maken zaterdag in de proloog hun Tourdebuut. Rabo-veteraan Bram Tankink gaat in Luik op voor zijn zesde Tourstart.

De Nederlandse bondscoach Leo van Vliet heeft gisteren zijn selectie voor de Olympische Spelen in Londen bekendgemaakt. In de wegwedstrijd starten Lieuwe Westra, Nini Terpstra, Robert Gesink, Lars Boom en Sebastian Langeveld. Terpstra en Westra waren eerder aangewezen voor de olympische tijdrit. NRC