Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

VN-rapport: Rwandese overheid steunt M23-rebellen in oosten Congo

De VN-veiligheidsraad heeft ingestemd met de publicatie van een controversieel rapport waarin de Rwandese minister van Defensie en verschillende topmilitairen worden beschuldigd van het steunen van de M23-rebellen in het oosten van Congo. Dat schrijft persbureau Reuters.

Het heropende Kigeme-vluchtenlingenkamp op de grens van Congo en Rwanda biedt plek aan Congolezen op de vlucht voor het opgelaaide geweld in het oosten van dat land. Foto AFP / Flora Bagenal

De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met de publicatie van een controversieel rapport waarin de Rwandese minister van Defensie en verschillende topmilitairen worden beschuldigd van het steunen van de M23-rebellen in het oosten van Congo. Dat schrijft persbureau Reuters.

Het rapport, dat gisteren al in handen kwam van Reuters, zal volgens dat persbureau het sterkste bewijs tot nu toe zijn dat de Rwandese regering van president Paul Kagame actief betrokken is bij de vorming en acties van de relatief nieuwe M23-rebellengroep, bestaande uit Congolese legerdeserteurs.

M23-rebellen steunen generaal Bosco Ntaganda

M23 is een verwijzing naar vredesakkoord van 23 maart 2009. De rebellengroep vindt dat de Congolese regering er niet in geslaagd is de bepalingen uit een vredesakkoord ten uitvoer te brengen.

In dit vredesakkoord was onder meer opgenomen dat de inmiddels opgeheven rebellenbeweging CNDP zou worden opgenomen in de Congolese strijdkrachten.

Uiteindelijk bracht die bepaling de Congolese regering in verlegenheid, omdat generaal Bosco Ntaganda (ex-leider van de CNDP) door het Internationaal Strafhof wordt gezocht wegens oorlogsmisdrijven.

De daaropvolgende belofte van de Congolese regering om Ntaganda op te pakken, zette kwaad bloed bij de voormalige leden van de CNDP, die zich daarna hergroepeerden als M23.

VN-rapport: substantieel bewijs betrokkenheid Rwanda

De strijd tussen M23 en het Congolese overheidsleger heeft al vele duizenden mensen op de vlucht doen slaan. Rwanda ontkent betrokkenheid bij het conflict, maar het VN-rapport stelt:

“Tijdens het onderzoek dat eind 2011 is gestart, is substantieel bewijs gevonden van de steun van Rwandese overheidsmedewerkers aan gewapende groepen in het oosten van Congo. De RDF (het Rwandese leger) heeft militaire uitrustingen, wapens, munitie en meer algemene goederen geleverd aan de M23-rebellen.”

Rwanda heeft de afgelopen twee decennia vaker gewapende organisaties in het oosten van Congo gesteund, in pogingen Rwandese rebellen die vanuit deze regio opereren uit te schakelen. Rwanda heeft deze steun altijd al ontkend.

De strijd die in het oosten van Congo woedt, heeft de afgelopen twintig jaar al miljoenen mensenlevens gekost. Het VN-rapport kan ernstige imagoschade opleveren voor Rwanda en zijn vaak, vooral op basis van zijn economische beleid, geprezen president Kagame.