Uitputting na de zomer hoort erbij

Wie: Maureen Prins (35)

Wat: Eigenaar van CosyMo’s Solar-Cinema

‘Ik ben zes jaar geleden begonnen met Solar-Cinema. Een mobiele buitenbioscoop op zonne-energie. Bezoekers moeten zelf stoelen en consumpties meenemen. Om rond te komen, moet ik ongeveer vijftig shows per jaar draaien. Bij de Solar-Cinema komt in de festivalperiode tussen mei en september ongeveer 40.000 euro aan omzet binnen. Ik weet niet precies wat ik daarvan overhoud als belastbaar inkomen. Ik schat dat ik ongeveer 2.000 euro per maand nodig heb om mijn persoonlijke kosten te betalen. Omdat ik in de zomermaanden heel hard werk en weinig uitgeef, lukt het me vaak om wat opzij te zetten. Maar niet genoeg om in de wintermaanden helemaal niks te doen. Aan pensioenopbouw of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen doe ik niet.

„In de zomer werk ik meer dan fulltime. Ik doe dit seizoen ongeveer 55 shows en heb er nu een tweede Solar-Cinema-bus bij waar ik in ieder geval tien shows mee moet doen om uit de kosten te komen, maar dertig shows is beter. Ik rij de bus altijd zelf en coördineer de tweede bus in het geval van een dubbele boeking. Ik neem al het werk aan dat ik kan krijgen. Uitputting hoort erbij, maar ik zou graag ook eens gaan snowboarden in de winter. Ik probeer in het najaar na te denken over het volgende seizoen, maar ik merk dat ik al snel ook allerlei freelanceklussen ga aanpakken. Ik twijfel altijd of ik in de winter wel werk heb en of in de zomer de Solar-Cinema weer gaat lopen, al heb ik over dat laatste steeds meer zekerheid gekregen. Mijn freelancewerk in de winter is ook filmgerelateerd. Ook al heb ik die klussen niet altijd nodig, ik zeg meestal toch ja, om me te blijven ontwikkelen in mijn vak en mijn netwerk uit te breiden.

„Met wat collega’s heb ik de Solar World Cinema opgericht. Een idealistische stichting die het Solar-Cinema-concept wereldwijd wil promoten en inzetten. Misschien ga ik dit jaar vanuit dat initiatief na de zomer naar Brazilië en Chili. Omdat het non-profit is, verdien ik er niks mee en zie ik dat maar als werkvakantie na het zomerseizoen.”