Uitgelicht

Film

Frequency (Gregory Hoblit, 2000, VS). Conventionele thriller met prikkelend, paranormaal uitgangspunt: politieman James Caviezel kan via radiozender overleg voeren met zijn dertig jaar eerder overleden vader Dennis Quaid. Zo hebben zij invloed op verleden en heden. RTL 8, 20.30-22.50u.

Ghosts of Girlfriends Past (Mark Waters, 2009, VS). Melig mengsel van Don Juan en Charles Dickens’ A Christmas Carol. Notoire vrouwenversierder Matthew McConaughey krijgt het aan de vooravond van zijn broers huwelijk aan de stok met de geesten van zijn vroegere, huidige en toekomstige vriendinnen, fijntjes bijgestaan door zijn dode oom, die zelfs nog in het hiernamaals aan het rokkenjagen is. Er vallen zelfs condooms uit de hemel.RTL 5, 20.30-22.30u.

The 6th Day (Roger Spottiswoode, 2000, VS). Actiefilm waarin Arnold Schwarzenegger een strijd op leven en dood levert met zijn eigen kloon, bevat enkele aardige vondsten. Zo kun je bij de winkelketen RePets uit het DNA van je gestorven huisdier binnen een dag een identiek exemplaar bestellen. RTL 7, 20.30-23.00u.

Sweet November (Pat O’Connor, 2001, VS). In romantische dramadraak is Keanu Reeves een snelle reclamejongen die nodig eens een lesje in menselijkheid moet hebben. Dat krijgt hij van Charlize Theron. Zij belooft van hem een vrijer en blijer mens te maken, mits hij zich één maand aan haar durft over te leveren. Net 5, 20.30-23.00u.

The Greatest (Shana Feste, 2009, VS). Drama waarin echtpaar Susan Sarandon en Pierce Brosnan het verlies moeten zien te verwerken van de dood van hun zoon. Dat proces wordt enigszins vergemakkelijkt door het bestaan van de zwangere vriendin van die zoon. Die klopt bij hen aan omdat ze hun hulp nodig heeft.BBC 1, 00.15-01.45u.

Informatief

The Amanda Knox Story. Docudrama over de moord op de Britse Meredith Kercher, die studeerde aan de universiteit van Perugia. In november 2007 werd haar lijk aangetroffen in de flat die ze deelde met haar Amerikaanse medestudente Amanda Knox. Zij en haar vriendje werden aanvankelijk voor die moord veroordeeld, maar vorig jaar vrijgesproken. Knox werd wel veroordeeld voor het met opzet valselijk beschuldigen van iemand die niets met de moord te maken had. Haar rol wordt in deze film, die door de ouders van het slachtoffer werd omschreven als ‘weerzinwekkend en kwellend’, vertolkt door Hayden Panettiere. De echte Amanda Knox heeft inmiddels haar memoires aan HarperCollins verkocht voor vier miljoen dollar.RTL 4, 20.30-22.30u.

Seriu Celibidache – Das Wesen der Musik. Het is morgen een eeuw geleden dat de Roemeense dirigent Seriu Celibidache (1912-1996) geboren werd. Ter gelegenheid daarvan deze documentaire over de man voor wie muziek een mystieke ervaring moest zijn en die bekendstond als impulsief en intellectueel, bruisend en afgemeten, genadeloos en goedhartig, maar die helaas ook een weerzinwekkende seksist was. Documentairemaker Norbert Busè ging op zoek naar sporen van de maestro in Roemenië, Duitsland en Frankrijk en sprak met Celibidaches zuster, zijn zoon en met collega’s als Daniel Barenboim. Arte, 21.45-22.40u.

The Culture Show. Kunstmagazine. Vanavond over de expositie Turner Monet Twombly: Later Paintings in Tate Liverpool en een interview met regisseur William Friedkin over zijn zwarte komedie Killer Joe. In het Eden Project in Cornwall wordt gepraat met humorist, acteur en muzikant Tim Minchin over Australië, musicals en megalomanie, we zien een stukje van een gerestaureerde kopie van Hitchcocks debuutfilm en schrijver Richard Fox legt het verschil uit tussen het gewone en het misdadige in zijn nieuwe roman Canada.BBC 2, 23.00-23.30u.

Amusement

An idiot abroad: Desert island. Karl Pilkington was producer van een radioshow van Ricky Gervais en Stephen Merchant voor de Britse zender XFM. In die programma’s was hij ook te horen als domme August, waarmee hij populair werd. Daarop verzon Gervais voor Sky TV een nieuwe serie waarin Pilkington documentaires zou gaan maken. In deze eerste aflevering van seizoen 2 bezoekt Pilkington het eiland Tanna in de Stille Zuidzee. Hij gaat er onder meer kontsurfen en bungeejumpen en maakt er kennis met de Yaohnanen, een stam waarvan de leden de Britse prins Philip als een godheid vereren.Discovery, 23.00-00.00u.

Mad men: Hands and Knees. Don is bang dat zijn leugen uitkomt als de instanties met Betty gaan praten. Lane heeft schokkend nieuws voor zijn vader en Joan moet een abortus ondergaan. Ned.2, 23.25-00.14u.

EK voetbal

Portugal - Spanje. Verslag vanuit de Donbas Arena in Donetsk.Ned.1, 20.35-22.40u.