Tourtune was bedoeld voor leger

Rein van den Broek kan er jaarlijks van op vakantie. Van de tune Trumpet Cross die hij componeerde voor defensie, maar vanaf zaterdag elke dag klinkt tijdens Radio Tour de France.

Het is zomer 1981. Trompettist Rein van den Broek (nu 66) komt thuis van een dag muziekopnamen in een studio in Hilversum. Ze hebben onder meer het nummer Trumpet Cross opgenomen. In opdracht van defensie. De muziek – met veel en snelle trompetten – is bedoeld voor een film om officieren te werven voor het leger. Niets wijst erop dat deze muziek ooit dé tourtune bij uitstek wordt. Vanaf komende zaterdag weer elke dag op de radio bij Radio Tour de France.

Van den Broek luistert ’s avonds in zijn achtertuin de opnamen nog eens op zijn gemak af. Lekker hard. Overbuurman Herman van der Velden (nu 70) komt langs. Van den Broek en Van der Velden kennen elkaar van de tennisclub en van kaartavondjes. Herman is muzieksamensteller bij de NOS. Hij zocht jarenlang de muziek uit voor Langs de Lijn, Met het oog op morgen, en Radio Tour de France. Hij hoort over de heg de muziek van Rein en denkt: hé, een leuke tune voor ‘Radio Tour’. Of hij het mag gebruiken? Ja, maar pas als de muziek in de film is gebruikt, krijgt Rein te horen als hij defensie belt. Het duurt maanden en maanden. De film komt er uiteindelijk nooit. En daarmee is de weg vrij voor de NOS om Trumpet Cross in te zetten als tune voor Radio Tour de France. Vanaf 1983.

Muziekmaat en medecomponist Paul Natte (nu 67): „Rein en ik hebben Trumpet Cross geschreven voor dynamische beelden en gebeurtenissen. Pakkend en boeiend. Dat had dus voor defensie kunnen zijn. Maar voor de wielersport past het ook. „Verbaasd? Nee. Wel trots. Dat het nummer is uitgegroeid tot een icoon. Hoor je Trumpet Cross, dan dénk je aan wielrennen. Of je wilt of niet.”

Componist en trompettist Rein van den Broek: „Mijn enige wens is dat de NOS het ook op TV gaat gebruiken.” De inkomsten voor het jaarlijks gebruik van zijn tune zouden daarmee zomaar verdrievoudigd worden. Van den Broek is open als het gaat om de jaarlijkse inkomsten voor zijn tune. „Tussen 4.000 en 5.000 euro. Trumpet Cross loopt inmiddels dertig jaar.” Paul Natte is éven open: „een honderdje of zes” vangt hij jaarlijks voor Trumpet Cross. Het inkomstenverschil tussen Van den Broek en Natte is te verklaren. Van den Broek betaalde destijds de studio en de muzikanten. Natte was dirigent en arrangeur.

Rein van den Broek (ooit lid van het vermaarde Ekseption) kan er elk jaar van op vakantie. En behoorlijk ook. Nog steeds. „Als we naar Frankrijk rijden, en Radio Tour de France staat aan, dan zeg ik tegen mijn vrouw: we kunnen weer tanken op kosten van de NOS.” Ook Natte gaf regelmatig een rondje als de muziek weer door de Franse campingluidsprekers schalde. De heren zijn ook makers van Tarantuella, de muziek die in Radio Tour de France te horen is als de wielrenners aankomen. „Die muziek wordt dagelijks tussen de 5 en 7 minuten gedraaid in het finishverslag. Dat gaat lekker hard.”

Ook Hans Hogendoorn (nu 64) ziet Trumpet Cross als een van de ‘übertunes’ van de Nederlandse radio. Hogendoorn is sinds jaar en dag ‘de stem’ van Radio 1 en de NOS. „Buiten is het achttien graden, binnen zit John Jansen van Galen” is ingesproken door Hans Hogendoorn. „Totdat Trumpet Cross werd gekozen, had Radio Tour de France elk jaar een andere begin- en eindtune. Maar toen Trumpet Cross er eenmaal was, is het nooit meer weggegaan.”

Beluister de tune via jingleweb.nl

    • Benno Roozen