Toename aantal besmettingen kinkhoest - gevaarlijk voor baby’s

In de eerste vijf maanden van dit jaar hebben veel meer kinderen en volwassenen kinkhoest gekregen dan in andere jaren. Bijna 5.800 gevallen zijn gemeld, heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren bekendgemaakt. Kinkhoest kan dodelijk zijn voor baby’s.

Het aantal gevallen van kinkhoest varieerde de afgelopen jaren tussen 2.400 en 9.000 per jaar. Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Hij kan dodelijk zijn voor niet-gevaccineerde zuigelingen. Maar ook gevaccineerde kinderen en volwassenen krijgen weer kinkhoest doordat het gebruikte vaccin niet meer zo goed beschermt. De bacterie heeft zich eraan aangepast.

RIVM roept op tot alertheid op kinkhoest

“Dokters, wees alert op niet (volledig) gevaccineerde baby’s”, waarschuwde RIVM-directeur Roel Coutinho gistermiddag op Twitter. Dat zijn baby’s tot vier maanden oud. Kinkhoest lijkt de eerste twee weken op een gewone verkoudheid. In week drie en vier wordt de hoest echter heel diep en kan de patiënt zelfs blauw aanlopen van benauwdheid.

Stijging aantal gevallen vooral zichtbaar onder baby’s

De stijging van het aantal kinkhoestgevallen is vooral zichtbaar onder de jongste zuigelingen. Die zijn volgens het RIVM nog te jong voor vaccinatie. Eenmaal besmet, worden ze meestal opgenomen in het ziekenhuis. Sinds 1997 zijn in Nederland acht zuigelingen aan kinkhoest overleden. De stijging is ook te zien bij kinderen vanaf 8 jaar en (jong)volwassenen. Alle kinderen die nu onder de 14 jaar zijn, hebben op hun vierde jaar een herhalingsvaccinatie gekregen. De kinkhoestbacterie heeft zich echter in de loop van de tijd zo aangepast dat het vaccin een minder goede en lange bescherming geeft.

Hoewel vaccinatie “waarschijnlijk geen volledige bescherming geeft”, maakt het wel uit voor het verloop van de ziekte, schrijft het RIVM op zijn site: bij gevaccineerden verloopt de ziekte milder dan bij ongevaccineerde mensen. En (jong)volwassenen kunnen onvolledig gevaccineerde zuigelingen besmetten. Het RIVM roept gezinnen met onbeschermde zuigelingen dan ook op de huisarts te bezoeken als iemand in het gezin hoestklachten heeft.

    • Frederiek Weeda