‘Toch weer strijd binnen GroenLinks om hogere plek op kieslijst’

Twee voorname partijleden die in elk geval wél tevreden zijn met hun plek: Dibi en Sap hebben de strijdbijl na een sportief gevecht begraven. Foto NRC / Merlin Daleman

Is het gedonder rondom Tofik Dibi en een mislukte aanval op het lijsttrekkerschap net achter de rug, doemt bij GroenLinks alweer een nieuwe interne strijd op. Meerdere kandidaten voeren actie voor een hogere plek op de lijst, zo weet de NOS. De tegenvallende peilingen lijken diverse leden onrustig te maken over hun toekomst in de Kamer.

De omroep zegt met het oog op het naderende partijcongres een rondgang gemaakt te hebben. Daaruit zou blijken dat de positie van Bram van Ojik, die vanuit het niets met stip op plaats twee binnenkwam, begeerd wordt door de huidige nummers drie en vier: Liesbeth van Tongeren en Jesse Klaver, reeds Kamerlid voor GL.

Verder zou Kamerlid Rik Grashoff zijn zevende stek te min vinden en zijn oog hebben laten vallen op Van Tongerens plaats op de kieslijst. Arjen El Fassed, ook al in de Kamer voor GroenLinks, heeft volgens de NOS geen goed gevoel bij zijn notering op de negende plek en wil drie plaatsen stijgen. Wie wel tevreden is, is Dibi. Die wilde op tien en blijft daar wat hem betreft.

Zaterdag staat het partijcongres van GroenLinks op het programma. De leden bepalen aldaar de uiteindelijke rangschikking voor de parlementsverkiezingen in september.

    • Jules Seegers