Tien regio's, 43 districten voor de nationale politie

Na 2015 moet de nationale politie 230 miljoen euro per jaar aan besparing opleveren.

Den Haag. De nieuwe nationale politie gaat bestaan uit tien regio’s en 43 districten. Over die districten zijn 168 basisteams verdeeld.

Dat staat in het ‘inrichtingsplan’ voor het nieuwe landelijke politiekorps. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat maandag naar de Eerste Kamer gestuurd.

De regio Amsterdam wordt volgens die plannen verdeeld over vier districten, Den Haag over zeven. Noord-Nederland gaat uit drie districten bestaan, Limburg ook en Oost-Nederland uit vijf. Ook de omvang van het personeelsbestand van de basisteams varieert: er zijn tussen de 60 en 200 fulltimebanen. Eén basisteam kan meerdere gemeenten omvatten en één team zou ook alleen een deel van de gemeente kunnen beslaan, zoals bij de grotere steden.

Zoals het er nu uitziet, bespreekt de Eerste Kamer volgende week maandag en dinsdag de voorstellen. De Tweede Kamer stemde in december unaniem in met het wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer is kritischer. Vooral PvdA en D66 hebben nog twijfels over de inhoud van de Politiewet. Zo hadden ze kritiek op de volgens hen te zelfstandige positie van de korpschef onder het nieuwe bestel.

Opstelten heeft naar aanleiding van die eerdere vragen en kritiek de Eerste Kamer toegezegd dat hij later met een ‘veegwet’ komt, met een „aantal wijzigingen die zo snel mogelijk na aanvaarding van het wetsvoorstel zullen worden ingediend”. NRC