Spel verdelen is vooruitkijken

Spanish midfielder Xavi Hernandez passes the ball during the Euro 2012 championships football match Spain vs Republic of Ireland on June 14, 2012 at the Gdansk Arena. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Johan Cruijff vergeleek voetbal eens met autorijden: twee of drie stappen vooruit kijken als de hoogste kunst. Zie Andrea Pirlo zonder bal constant draaien met zijn hoofd, zoals gisteren trainer Andries Jonker opmerkte in Studio Sportzomer. Steeds maar vooruitkijken. De Italiaanse spelmaker weet al voordat hij de bal krijgt waar die heen moet. Zoals de Spaanse strateeg Xavi (zie pass compilation op Youtube) steeds eerder dan een ander het beste vervolg ziet. Moderne voetballers lopen meer en meer, worden fysiek steeds sterker. Maar in de halve finales van het EK is het nog altijd wachten tot ‘zieners’ als Pirlo of Xavi een briljante uitweg vinden op het drukke kruispunt van overvolle middenvelden.

Verliezer

Russen, Spanjaarden racistisch

Televisiecamera’s, geregisseerd door de UEFA, houden het zorgvuldig buiten beeld. Maar de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond is onverbiddelijk. Gisteren werden de bonden van Rusland en Spanje officieel in staat van beschuldiging gesteld voor racistisch gedrag van hun supporters. Russische fans zouden de Tsjech Theo Gebre Selassie racistisch hebben toegezongen. Spaanse fans richtten zich op de Italiaanse spits Mario Balotelli. Dat kostte de Kroatische bond eerder dit toernooi 80.000 euro. Ook Rusland en Spanje wacht een boete. En kijk uit voor Balotelli. „Ik vermoord racisten”, verklaarde hij nog voor het EK.