Sparen zit er op deze manier niet in

Oerol 2012

Wie: Jacco Mittendorf (40)

Wat: Freelance dj bij Radio Barkas

‘Radio Barkas is het kleinste mobiele radiostation van Nederland met vintage muziek. Ik ben er gepromoveerd van invaller tot vaste kracht. In het hoogseizoen, tussen mei en augustus, treden we tien keer per maand op. Tussen september en april staan we nog maar twee keer per maand op festivals. In september heb ik meestal zo’n 4.000 euro op de bank staan. En omdat ik niet veel nodig heb om rond te komen, weet ik dat ik het tot januari kan redden zonder al te veel werk. Dit jaar heb ik in de wintermaanden voor 8,73 euro per uur bruto bij Post.nl gewerkt. Dan houd je na dertig uur werken net 200 euro over, dat verdien ik ook met drie uur plaatjes draaien.

„Sparen zit er op deze manier niet in en een pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen ook niet. Ik zet wat geld opzij voor onvoorziene kosten, maar daar blijft het bij. Ik hecht aan mijn vrije tijd. Ik kan meer werken of meer draaien, maar dan ben ik na twee maanden vol aan de bak ook weer twee weken ziek. Ik verdien nu zo’n 20.000 euro per jaar. 10.000 in het hoogseizoen en 10.000 in de rest van het jaar. Als ik mijn vaste lasten heb betaald – ik geef bijvoorbeeld 1.500 à 2.000 euro per jaar uit aan platen – houd ik 600 euro per maand over aan leefgeld. Ik doe soms ook vormgevingsklussen voor festival de Zwarte Cross en heb onder mijn eigen naam wat optredens als dj. De vrijheid van dit werk is onbetaalbaar, ik heb hooguit twee keer per jaar stress om een opdracht op tijd af te krijgen of om werk binnen te halen, maar daar blijft het bij.

„Het is niet echt fijn om meteen na het werken op festivals bij de post te gaan werken, daarom houd ik de periode na de zomer vrij. Ik weet dat er rond januari weer veel rekeningen komen, dus ik zorg dat ik rond die tijd uitzendwerk ga doen. Niks doen is twee maanden leuk, maar op een gegeven moment is iedereen weer aan het werk en worden de dagen korter, dan moet je zorgen dat je weer iets te doen krijgt.”