Spanje naar derde grote finale op rij, Portugal faalt in strafschoppenserie

Euforie bij de Spanjaarden in Donetsk na het bereiken van de derde grote finale op rij. AFP / Damien Meyer

Er moesten strafschoppen aan te pas komen maar uiteindelijk heeft Spanje als eerste land de finale van het EK 2012 gehaald. Portugal werd in de strafschoppenserie met 2-4 verslagen.

Twitter avatar VI_nl VI Spanje is na (West-)Duitsland (in 1972/74/76) het 2de land dat op 3 opeenvolgende eindronden de finale bereikt: 2008, 2010 en 2012

De eerste strafschop werd direct gemist door Xabi Alonso, die in de kwartfinale tegen Frankrijk nog wel trefzeker was vanaf elf meter. Aan João Moutinho was vervolgens de eerste Portugese penalty evenmin besteed. Iker Casillas stopte de inzet. Andres Iniesta wist Spanje vervolgens op 1-0 te zetten door Rui Patricio te verschalken.

Pepe maakte gelijk: hij schoof de bal maar net buiten bereik van Real Madrid-collega Casillas. Na rake ballen van Gerard Piqué en Nani wist Serio Ramos te verrassen met een panenka waardoor Spanje op matchpoint kwam te staan. Bruno Alves schoot de bal op de lat waarna Cesc Fábregas de kans verzilverde: Spanje naar de finale.

De complete penaltyserie:

Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers IJdeltuit Ronaldo wil de laatste nemen. En komt niet meer aan de beurt. Het moment dat het toernooi samenvat. #porspa.

Portugal niet de mindere, Spanje onschadelijk

De penaltyserie was het sluitstuk van een uitermate teleurstellend schouwspel. Spanje en Portugal maakten er in de Donbass Arena in Donetsk een echte schaakpartij van. Het eerste schot op doel kwam pas na 68 minuten. De inzet van Xavi was ook nog eens een eenvoudige prooi voor Rui Patricio.

Alvaro Arbeloa en Andres Iniesta hadden met schoten net over het doel in de eerste helft al wel voor wat gevaar gezorgd. Bij Portugal probeerde Cristiano Ronaldo vergeefs de hoofdrol voor zich op te eisen. Na een halfuur spelen schoot hij net naast, na rust hadden zijn vrije trappen niet het gewenste resultaat.

In de verlenging moest de Portugese doelman wel twee keer vol aan de bak. Eerst redde Patricio op een inzet van Iniesta, wat later hield hij invaller Jesus Navas van scoren af. Vlak voor het eind van de verlenging leek Pedro alleen op het doel af te gaan, maar Fabio Coentrao was op tijd terug om in te grijpen.

Twitter avatar 3gerardpique Gerard Piqué A la Final!!!! Grandes!! Vamoooos! http://t.co/gQ5ouTwC
Twitter avatar cesc4official Cesc Fàbregas Soler Finalistassss!!!! http://t.co/OMnaT6sM

Krijgen we een herhaling van de finale EK 2008?

Morgen gaan Italië en Duitsland de strijd aan met elkaar voor het overgebleven finaleticket. Om 20.45 uur wordt er afgetrapt in Warschau. Winnen de Duitsers, dan krijgen we een reprise van de finale van het EK vier jaar geleden. Toen was Spanje een maatje te groot en draaide Fernando Torres Duitsland de nek om.

Zondag is dan de grote eindstrijd in het olympisch stadion in Kiev. Spanje zal daarin de thuisspelende ploeg zijn.

    • Jules Seegers