Soms maken we dagen van zeventien uur

Wie: Wout Willems (46)

Wat: Mede-eigenaar van tentenverhuurder De Markies

‘We bestaan nu 28 jaar en staan op Oerol, De Parade, Lowlands, Pinkpop, Noorderzon en vele andere festivals. Toen ik hier kwam werken, kon ik er in de zomer van leven en had ik in de winter allerlei andere baantjes. Ik was verhuizer, schilder, chauffeur en ik heb ook nog brood rondgebracht. Inmiddels is het een vaste baan geworden. Na het hoogseizoen zit er heel veel werk in onderhoud en in het ontwerpen en maken van nieuwe tenten. We hebben zeven vaste medewerkers, in de zomer komen daar vijftien tot twintig freelancers bij. Winter is de tijd voor vakantie. Ik denk dat ik al 21 jaar niet meer in de zomer op vakantie ben geweest. We hebben tegenwoordig ook in november nog klussen en sinds kort hebben we in januari tenten op het Eurosonic-festival staan. Februari en maart zijn altijd de rustigste maanden. Onze omzet is hoger dan 1,5 miljoen euro en 75 procent daarvan verdienen we in de zomer. Dan zijn we zeven dagen per week aan het werk en worden er soms dagen van zeventien uur gemaakt. Als de tenten op Oerol in twee dagen worden afgebroken, gaan ze de trailer op en richting een ander festival, waar ze een paar dagen later alweer staan. Als het slecht weer is, kun je niet zeggen: ‘We gaan morgen wel verder’. Bij regen duurt het werk langer, maar we gaan wel door.

„Veel van onze freelancers studeren in de winter. En er zijn mensen met een klussenbedrijf, eentje is kok in een skigebied, een ander reisleider. De vaste medewerkers kunnen in de winter wel een weekje wegblijven, maar in de zomer kan dat zeker niet.

„We proberen het altijd heel zuinig aan te doen in de winter. Dan moeten we strak aan de wind zeilen. Het doel is om niet te ver onder nul te staan op onze rekening als het seizoen weer begint. We werken met 70 procent vaste klanten, dus we kunnen een goede prognose maken over het verloop van ons seizoen. We zien de laatste jaren wel steeds vaker dat festivals een paar weken voordat ze beginnen nog tenten gaan huren.

„In de zomer ga ik niet voor een podiumpje van vijf bij tien naar Amsterdam rijden, dan wegen de inkomsten niet tegen het werk op. Maar in de winter nemen we bijna alles aan.”